ЈЕДИНСТВЕНИ ИНФОРМАТИЧКИ ОПЕРАТИВНИ СИСТЕМ ЗА ХИТНЕ ПОЗИВЕ 112

Одлуком већа Европске комисије о увођењу јединственог Европског броја за хитне случајеве 29. јула 1991. године, Земље чланице треба да уведу број 112 и да осигурају да број 112 буде доступан и коришћен у сврху најбоље организације служби за ванредне ситуације. Наша земља и ако није чланице Европске уније, планира и развија увеђење овог броја у скорој будућности.

Циљ је припрема и опремање центра 112 који би био у стању да сваком грађанину Европе који се налази на територији Србије омогући хитан позив у случају потребе, било са фиксног или мобилног оператера. Од посебног је значаја и безбедност странаца који пословно или туристички бораве у Србији, или се налазе у пропутовању. 

Служба за јединствени еврпоски систем 112 свакако би побудила највећи интерес јавности у Србији, јер би увођењем поменутог броја постала највидљивији сегмент система заштите и спасавања. Због тога ће и надаље бити један од најтранспарентнијих показатеља успешности у постизању компатибилности са земљама Европске Уније које користе јединствен број 112 за све хитне ситуације. 

СЕКТОР ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ
Омладинских бригада 31, 11000 Београд +381(0)11/ 2741-102
svs@mup.gov.rs