15. април 2014. године - Београд

 

Пројекат сарадње Србије и Румуније

„Заједничко управљање ванредним ситуацијама у пограничној области Румунијa – Република Србија“

 

Сектор за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова Републике Србије, у оквиру пројекта прекограничне сарадње Румуније и Србија „Заједничко управљање ванредним ситуацијама у пограничној области Румунијa – Република Србија“, планира набавку интегрисаног информационог система и специјалног командно-штабног возила, првог ове врсте у Србији. Возило, које ће бити стационирано у објекту ватрогасно-спасилачких јединица у Борском округу, омогућиће пружање бољег одговора на природне катастрофе и значајно ће унапредити заштиту имовине и живота становника овог округа.

Укупна вредност пројекта износи два милиона и триста хиљада евра, а пројекат се финансира из ИПА фондова Европске уније. Пројекат се реализује кроз партнерство Дробета Инспектората за ванредне ситуације у оквиру Мехединци жупаније у Румунији и Сектора за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова Републике Србије. Завршетак је планиран у октобру 2014. године.
Циљ пројекта је јачање сарадње надлежних органа пограничног региона кроз двосмерну размену информација о ванредним ситуацијама, као и повећање капацитета за праћење и реаговање у ситуацијама природних катастрофа путем организованих заједничких радионица и вежби, са обе стране границе. Ово је од изузетног значаја за пограничну зону Борског округа и жупаније Мехединци, у којој се налазе инфраструктурни објекти од највеће важности (Хидроелектрана Ђердап, Национални парк Ђердап, екосистем Дунава као међународног пловног пута са израженим речним теретним и путничким саобраћајем).

Имплементација интегрисаног информационог система обезбедиће адекватан проток информација у реалном времену, како би се убрзало доношење одлука током ванредних ситуација. Систем ће омогућити генерисање тзв. „мапe ризика“ и прогноза могућег развоја природних фактора ризика. С друге стране, командно возило намењено ефикаснијем управљању ванредним догађајима, биће опремљено најсавременијом дигиталном радио-везом. Задатак овог возила је да унапреди систем командовања и комуникације између командног штаба и јединица на терену, као и квалитетније сагледавање и праћење насталих природних катастрофа.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

СЕКТОР ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ
Омладинских бригада 31, 11000 Београд +381(0)11/ 2282-916
svs@mup.gov.rs