7. март 2013. године - Пријепоље

 

Представљен пројекат сарадње Србије и Црне Горе о "Прекограничној заштити и спасавању од поплава"

 

Сектор за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова Републике Србије у сарадњи са Директоратом за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова Црне Горе покренуо је заједнички пројекат под називом "Прекогранична заштита и спасавање од поплава", финансиран од стране Европске уније.

Пројекат је резултат претходних искустава и добре сарадње наше две земље током поплава 2011. године, као и заједничких напора у успостављању ефикасне заштите од поплава у пограничним деловима са циљем унапређења прекограничне сарадње и подизање свести јавности о значају рада на превенцији, смањењу ризика и ублажавању последица поплава и других природних непогода. Активности пројекта се спроводе у пограничним општинама Пријепоље, Прибој и Нова Варош, док се у Црној Гори спроводе у Беранама, Никшићу и Пљевљима.

Главне активности пројекта обухватају подизање свести о значају превенције и ублажавања последица природних катастрофа и сарадње у креирању планова за заштиту и спасавање у случају поплава, набавку опреме за реаговање, као организовање тренинга и прекограничних теренских вежби припадника ватрогасно-спасилачких јединица и других субјеката заштите и спасавања обе земље. Поред ових активности, посебна пажња ће бити посвећена едукацији ученика основних школа и њиховом упознавању са правилима понашања у случају ванредних ситуација са акцентом на заштити од поплава.

 

 

 

 

СЕКТОР ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ
Омладинских бригада 31, 11000 Београд +381(0)11/ 2282-916
svs@mup.gov.rs