Породични приручник за понашање у ванредним ситуацијама

 

Србија се током протеклих година суочила са бројним катастрофама које су довеле до значајних људских жртава и огромне материјалне штете. Ово потврђује да ванредне стиуације нарушавају безбедност и опстанак читавих градова, па чак и региона. Последице катастрофа се ипак могу значајно умањити ако су људи добро информисани и упознати са начином њихове превенције.

Због тога је Сектор за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова Републике Србије, у сарадњи са Одељењем за демократизацију Мисије ОЕБС у Србији осмислио и објавио Породични приручник о понашању у ванредним ситуацијама намењену целокупној популацији Републике Србије.

Овај приручник као први конкретнији потез на плану едукације намењен целокупној популацији, настао је са намером да грађанима омогућимо лакши приступ основним информацијама корисним за понашање у ванредним ситуацијама. Још важније, да их наши суграђани имају пре него што до катастрофе дође. Грађанин је главни актер у овом систему јер када се ванредна ситуација догоди – најчешће без упозорења и изненада – суочавамо се са разним потешкоћама и препуштени смо сами себи док спасилачке екипе не стигну на лице места. Овај приручник управо упозорава на опасности, али и пружа одговоре и даје сугестије које се у моменту катастрофа могу показати драгоценим.

 

Приручник је преведен и на језике мањина - албански, мађарски, ромски и словачки.

Приручник је преведен и на енглески и руски језик

 

 

Прилагођена верзија за особе оштећеног вида
Прилагођена верзија за особе оштећеног вида (Аудио верзија)

 

 

 
СЕКТОР ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ
Омладинских бригада 31, 11000 Београд +381(0)11/ 2741-102
svs@mup.gov.rs