Трговиште, 31.мај 2010.

Трговишту прети клизиште

Припадници Сектора за ванредне ситуације, Министарства унутрашњих послова Републике Србије присутни су од почетка  елементарних непогода-поплава које су задесиле општину Трговиште.

„Ватогасно-Спасилачке јединице и други припадници Министарства спремни су да уз сву техничку опрему са којом располажу, дају све од себе и  помогну становништву Трговишта уколико за то буде потребе“ истакао је начелник Сектора за ванредне ситуације Предраг Марић.

У поплавама од 15. маја, локална путна мрежа у општини Трговиште је десеткована. Вода је однела или онеспособила за саобраћај чак 13 од 14 мостова, а десетине километра путева су уништени, поткопани и трајно онеспособљени.

Због тога, у овој брдско-планинској општини, чак 50 одсто њене територије је у критичној ситуацији, јер се до неких села данас може доћи само пешице или на коњу.

У овим селима нема ни телефона ни било кавих других техничких помагала помоћу којих би стизале информације о стању на терену, а ситуација је погоршана поплавама, па се данас тамо не може доћи ни најмоћнијим теренским возилом.

Због опасности да би киша могла да покрене клизишта, Трговиште облепљено плакатима са упутством за поступање становништва у случају евакуације.

Данас би требало да почне планирана санација с обзиром да се клизиште током ноћи померило за десетак центиметара, све је под контролом и механизација је већ на терену. Градиће се заштитна брана која ће, ако се одрони брдо од око 300 хиљада метара кубних земље и заустави ток реке Трипушнице, зауставити ударни поплавни талас. Та брана зауставила би воду која би направила велику штету у Трговишту и околним селима.

Екипе МУП-а Србије за ванредне ситуације су на терену и спремне су да помогну у сваком тренутку.

Угрожени грађани у Трговишту, њих око 420, у случају евакуације биће упозорени сигналом опште опасности и тада би требало да напусте своје домове и склоне се у Основну школу "Бранко Радичевић" или у школу у Новом Селу.

Начелник сектора МУП-а за ванредне ситуације Предраг Марић рекао је да се ради о превентивној мери која ће обезбедити да, уколико дође до евакуације становништва, не дође и до панике и да се збрињавање изведе на одговарајући начин и да су угроженим грађанима уручена упутства о томе како би требало да се понашају и да на терену нема панике.

Предраг Марић је изјавио, да нажалост, у Србији не постоји катастар клизишта, али да Србија располаже кадровским капацитетима да са Министарством за инфраструктуру у наредном периоду тај посао успешно заврши, а по ступању на снагу закона о ванредним ситуацијама.
Као привремени смештај за евакуацију предвиђене су две школе, док ће у случају потребе бити обезбеђен и додатни смештај у сарадњи са Црвеним крстом, навео је Марић.

 

Увеличај фотографију Увеличај фотографију Увеличај фотографију Увеличај фотографију Увеличај фотографију Увеличај фотографију
Увеличај фотографију Увеличај фотографију Увеличај фотографију Увеличај фотографију Увеличај фотографију Увеличај фотографију
СЕКТОР ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ
Кнеза Милоша 101, 11000 Београд +381 (0)11 3062000
овде нам можете писати