Краљево, 18.06.2010.
Успешно реализована
шеста традиционална здружена вежба спасавања на води

''Ибар 2010'' y Краљеву

У близини Краљева, у подножју средњовековног града Маглича, на реци Ибар, одржана је шеста по реду здружена вежба спасавања на води ''Ибар 2010'' у организацији Сектора за ванредне ситуације, Министарства унутрашњих послова Републике Србије.

Циљ вежбе је био стицање нових знања и вештина приликом спасавања на води, као и увежбавање и координација свих специјалистичких тимова који учествују у ванредним ситуацијама спасавања на води.

Скуп свих учесника је почео 18.јуна на левој обали реке Ибар, где је формиран камп за смештај учесника вежби.

Сутрадан ујутру, испред строја учесника, вежбу је отворио Горан Николић, начелник Управе за ватрогасно спасилачке јединице.

Затим је уследила обука о управљању пловилима, мерама безбедности и понашању на реци, коју су извели припадници Кајак клуба "Ибар" из Краљева. Другу вежбу и обуку у пружању прве помоћи утопљенику, извео је Црвени крст Краљево.  Горска служба спасавања извела је трећу вежбу евакуације људи преко реке и евакуацију повређеног преко реке. Спасавање утопљеника и указивање прве помоћи, приказао је регионални тим спасавања на води Сектора за ванредне ситуације из Ниша и Краљева. У свим сегментима вежбе активно су учествовали сви припадници Сектора за ванредне ситуације.

Након тога су сви учесници формирали посаде са укупно 40 чамаца и кренули низ Ибар, где су демонтрирали усвојена практична знања.

После пређених 14 километара реке, доласком у Матарушку Бању, командни штаб је са вођама посада  одржао анализу вежбе која је показала да је  вежба у потпуности успела.

Координација између свих тимова је била на високом нивоу, а сви учесници вежбе су показали високу професионалност и спремност да одговоре на све постављене задатке у ванредним ситуацијама спасавања на води.

Пред заједнички ручак, свим учесницима су представљени  резултати вежбе и уручене  захвалнице заслужнима за организацију вежбе.

Вежбу је затворио помоћник министра унутрашњих послова, начелник Сектора за ванредне ситуације, Предраг Марић, који се захвалио свим учесницима на успешно изведеној вежби.

Укупан број учесника у вежби је био 229, са 40 посада чамаца.

Увеличај фотографију
Увеличај фотографију
Увеличај фотографију
Увеличај фотографију
Увеличај фотографију
Увеличај фотографију
 
СЕКТОР ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ
Кнеза Милоша 101, 11000 Београд +381 (0)11 3062000
овде нам можете писати