Војни полигон „Пасуљанске ливаде“, 27.07.2010.

 

Уништено 89 комада неексплодираних убојних средстава

На војном полигону Пасуљанске ливаде у околини Ћуприје, припадници Управе за цивилну заштиту Сектора за Ванредне ситуације МУП Србије  ефикасно су уништили неексплодиране пројектиле и убојна средства велике разорне моћи.

Подсетимо се. Експлозија војног магацина „Параћинске утрине“ догодила се крајем 2006.године. Том приликом је експлодирала и расула се по околним пољима, велика количина неексплодиране муниције и разна убојна средства.

Како се ради о средствима опасним по живот, приступило се чишћењу и санацији терена.

На терену у околини експлодираног војног магацина, поред нових пројектила и муниције, пронађени су и пројектили заостали из Другог светског рата, јер се на том месту налазио немачки војни магацин који је био на мети током савезничког бомбардовања Србије, крајем Другог светског рата.

Руководилац операције, начелник Управе за цивилну заштиту Сектора за ванредне ситуације Бранислав Ранчић, истакао је :

„Више пута до сада су уништавана пронађена убојита средства, али ово данас је прво уништавање које припадници Одељења за неексплодирана убојна средства обављају од како су припојени Сектору за ванредне ситуације МУП Србије.

Овом приликом уништена су следећа средства:

  • Једна немачка авионска бомба Б-1Е;
  • Три авионске бомбе од 50 кг;
  • Две артиљеријске гранате 122мм;
  • Три Артиљеријске гранате 76мм;
  • Шездесет осам минобацачких мина 60мм;
  • Дванаест разних убојитих средстава.

Комплетан даљи терен око магацина у још увек није оћишћен, тако да је за очекивати да се у наредном периоду пронађу заостала убојна неексплодирана средстава која ће се такође уништити на овом полигону.

Користим ову прилику да се захвалим присутном руском генералу Дмитрију Хрченку из руске агенције „Емерком“ на помоћи и сарадњи у чишћењу терена, Центру за разминиравање, Војсци Србије и лично команданту војног полигона, на доброј сарадњи и уступљеном терену за уништавање пројектила.“

Важно је истаћи, да је пажљивим и стручним радом радника Одељења за неексплодирана убојна средства, на челу са потпуковником Срећком Гавриловићем, од краја 2008. године па све до данас, ефикасно уништено 930 комада разних неексплодираних убојних средстава, које су припадници руског тима за деминирање пронашли у околини магацина.

Радећи на овим изузетно опасним пословима по живот, нико од радника није повређен, нити је долазило до икавих проблема у раду чишћења терена и уништавања пројектила.

Пожелимо им добар успех у раду за све наредне акције које ће спровести доласком у Сектора за ванредне ситуације МУП Србије.
Увеличај фотографију Увеличај фотографију Увеличај фотографију Увеличај фотографију Увеличај фотографију Увеличај фотографију
Увеличај фотографију Увеличај фотографију Увеличај фотографију Увеличај фотографију Увеличај фотографију Увеличај фотографију

 

 

СЕКТОР ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ
Кнеза Милоша 101, 11000 Београд +381 (0)11 3062000
овде нам можете писати