09.09.2010. Мерошина - Облачинско језеро

Српско-руска вежба гашења пожара

Припадници Министарства унутрашњих послова Србије и руског Министарства за ванредне ситуације (МЧС) извели су на Облачинском језеру код Ниша вежбу гашења шумског пожара.

Вежбу су пратили министар унутрашњих послова Ивица Дачић, начелник Сектора за ванредне ситуације Предраг Марић са сарадницима и амбасадор Русије у Србији Александар Конузин, амбасадори Украјне и Грчке, као и представници међународних организација земаља из окружења из ове области.

Министар Дачић је после успешно одржане вежбе истакао да је она почетак реализације формирања заједничког Центра за ванредне ситуације са седиштем у Нишу.

Дачић је указао да Центар има регионални значај и да ће учествовати у отклањању последица природних непогода и катастрофа на подручју југоисточне Европе и земаља Европске уније.

"Превенција, одговор и опоравак након природних непогода и катастрофа се развијају на националном и међународном плану, али су најпогоднији на регионалном нивоу и зато је потребно да што већи број земаља учествује у томе", рекао је Дачић.

Он је указао посебно на значај обуке специјалних и спасилачких јединица за ванредне ситуације и рекао да ће Центар располагати опремом, кадром и знањем које превазилази могућности држава у региону.

Дачић је навео да домаће летелице имају носивост до две тоне, док руске летелице, које су учествовале у вежби, могу да понесу до 15 тона воде и седам сати лете без прекида.

Амбасадор Конузин рекао је да је Србија прва земља са којом је Руска федерација формирала Центар и да таквог, сличног, нема у свету.
"Земље не могу саме да се боре против природних катастрофа и зато је сарадња у тој области перспективна", рекао је Конузин и додао да ће Центар деловати на подручију Балкана и Европе, као и да се све већи број земаља јавља за учешће у пројекту.

Заменик начелника авијације руског Министарства за ванредне ситуације Сергеј Фјодоров рекао је да је током вежбе постигнут висок степен сарадње са припадницима  Сектора за ванредне ситуације Србије.

У вежби су коришћена два хеликоптера МУП-а Србије АБ 212 и Газела, као и два руска хеликоптера МИ 26 и КА 32, док је у гашењу пожара учествовало још 30 припадника Сектора за ванредне ситуације из Ниша и Прокупља.

СЕКТОР ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ
Кнеза Милоша 101, 11000 Београд +381 (0)11 3062000
овде нам можете писати