17. сепембар 2010. – Београд

Откривен споменик ватрогасцу-спасиоцу

Министар унутрашњих послова Ивица Дачић, посетио је Ватрогасно-спасилачку бригаду у Београду и том приликом открио "Споменик ватрогасцу - спасиоцу", који се налази испред зграде у улици Мије Ковачевића, број 2-4 у Београду.

Дачић је, након што је открио "Споменик ватрогасцу - спасиоцу", рекао да је Србија по броју ватрогасаца по глави становника на самом дну у Европи, али је по ефикасности ватрогасаца и спацилаца у самом врху. У Сектору се мањак људства и тежак материјални положај надокнађује стручношћу, пожртвовањем и ефикасношћу у спасавању људских живота и имовине.

Министар је напоменуо да Сектор за ванредне ситуације тренутно броји 3.000 ватрогасаца-спасилаца, а да је стандард у Европи између 7.000 и 8.000 и најавио да ће до краја године бити примљено још 320 припадника те службе.

Министар полиције је напоменуо да та професија мора да буде цењенија од државе и друштва и да држава мора много више да улаже у њу, јер, како је објаснио, то није улагање у ватрогасце већ у безбедност грађана.

Дачић је рекао да ће улагања у следећој години зависити од опште климе опоравка државе, али и додао да се нада да ће више средстава бити издвојено за побољшање положаја ватрогасаца и спасилаца.

Према његовим речима, у последњој деценији, 20 ватрогасаца је изгубило животе, сваке године петнаестак њих буде повређено приликом интервенција, а приликом последњих интервенција попут -гашења пожара у КБЦ "Драгиша Мишовић", крагујевачкој "Застави" и "Првом партизану" из Ужица показали стручност и квалитет.

„Споменик ватрогасцу мали знак захвалности за њихов доприност безбедности у друштву и напоменуо да је то једини споменик тој професији у региону, а да људи, који се њом баве највише излажу ризику своје животе.“ Рекао је Дачић.

Аутор споменика Звонимир Смркуљ

Звонимир данас ради као командир ватрогасне чете у Кошутњаку и има двоје деце, али жеља за уметничким исказивањем већ годинама не јењава. До сада је имао неколико самосталних и групних изложби.
- У нашем региону не постоји ни један споменик ватрогасцима, иако они сваки дан жртвују своје животе због других. Зато сам одлучио да направим један – каже Звонимир Смркуљ.

Од идеје до реализације, прошло је годину дана. Вајао је после радног времена у просторијама ватрогасне станице у Кошутњаку.
Колеге су му позирале, па свако од њих види нешто од својих карактеристика у скулптури. Највише пажње привукао је изражајан нос, на који су ватрогасци са сличним носем, најпоноснији.

- Наша идеја је била да буде у облику фонтане, а он је нашу сугестију прихватио – каже колега ватрогасац Небојша Кнежевић, који је са још једним колегом Драганом Стефановићем изградио плато око ње. Када је Звонимир из ливнице певозио статуу камионом, догодила се мала несрећа.

- То је права анегдота, "сапутник је бацио пикавац који је запалио мадрац на коме је била склуптура." Ватрогасац је горео – каже Смркуљ и додаје да је то било право “ватрено крштење”.

Звонимир ће наставити да ради као ватрогасац, јер како каже “Када једном дим уђе у плућа, не можеш да га избациш”. Наставиће да ради свој посао али неће запостављати ни уметност.

Увеличеј фотографију
Увеличеј фотографију
Увеличеј фотографију
Увеличеј фотографију
Увеличеј фотографију
Увеличеј фотографију
Увеличеј фотографију
Увеличеј фотографију
Увеличеј фотографију
Увеличеј фотографију
Увеличеј фотографију
Увеличеј фотографију

 

СЕКТОР ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ
Кнеза Милоша 101, 11000 Београд +381 (0)11 3062000
овде нам можете писати