20. септембар 2010. - Рума

Отворен центар за обуку за брзо реаговање у саобраћајним незгодама

Први потпредседник Владе и министар унутрашњих послова Ивица Дачић изјавио је да је циљ отварања Центра за специјалистичку обуку за техничке интервенције у саобраћају у Руми-оспособљавање ватрогасно-спасилачких јединица за реаговање по европским стандардима.

Дачић је на отварању тог центра објаснио да ће уз најсавременију опрему и усвајање европских процедура обуке и поступања, грађани Србије, туристи и сви који се нађу на нашим путевима моћи да рачунају на брзу и адекватну помоћ у случају несреће.

Циљ оснивања овог Регионалног центра за обуку јединица за хитне интервенције у саобраћајним незгодама, како је указао, јесте усавршавање оперативних знања ватрогасно-спасилачких јединица у спасавању повређених у техничким интервенцијама у саобраћају.

Он је подсетио на то, да је унапређење специјалистичке обуке ватрогасаца-спасилаца једна од кључних мера у оквиру реорганизације Сектора за ванредне ситуације, а такође и у напорима које МУП-а предузима у циљу успостављања интегрисаног система заштите и спасавања у ванредним ситуацијама.

Према његовим речима, нова организација тог сектора захтева и нови начин обуке припадника ватрогасно-спасилачких јединица, чији је задатак да професионално и успешно одговоре на све новопостављене захтеве у циљу заштите живота и здравља грађана.


- Ватрогасни дом у Руми је изабран за локацију Регионалног тренинг центра управо због свог специфичног положаја на магистралном путу М-21, али и великог броја стручних људи. Изградњом коридора 11, од Румуније преко Новог Сада, Руме и Шапца до Републике Српске, овај тренинг центар ће се наћи на раскрсници два међународна коридора. После оснивања заједничког железничког предузећа Србије, Хрватске и Словеније "Карго 10" - и железнички саобраћај ће добити на значају, нагласио је министар.

Очекује се да Центар у свом раду и функционисању буде референтан за обуку јединица за брзи одговор у техничким интервенцијама у саобраћају. Постоји и тенденција развоја наставних и техничких капацитета за организацију специјалистичких курсева за регион југоисточне Европе, истакао је Дачић.

Центар је опремљен захваљујући донацијама 26 предузећа, чијим је представницима помоћник министра унутрашњих послова и начелник Сектора за ванредне ситуације Предраг Марић уручио захвалнице.

Дачић, Марић и остали гости присуствовали су показној вежби припадника Сектора за ванредне ситуације одржаној на локацији Ватрогасног дома у Руми, где је и седиште новоотвореног центра.

Увеличај фотографију
Увеличај фотографију
Увеличај фотографију
Увеличај фотографију
Увеличај фотографију
Увеличај фотографију
Увеличај фотографију
Увеличај фотографију
Увеличај фотографију
Увеличај фотографију
Увеличај фотографију
Увеличај фотографију
СЕКТОР ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ
Кнеза Милоша 101, 11000 Београд +381 (0)11 3062000
овде нам можете писати