Установљен Дан ватрогасно-спасилачких јединица – 7. новембар

Ватрогасно спасилачке јединице обележавају 7. новембар као Дан службе јер је тог дана давне 1834. године министар унутрашњих послова, Ђорђе Протић, на захтев кнеза Милоша Обреновића, сачинио и потписао „Уредбу о гашењу пожара“. 

Од устанка 1804. године и стварања државе све службе које су формиране бавиле су се само евиденцијом пожара, без икакве примене превентиве. Сматра се да је одсуство прописа о превенцији, те начин грађења са неадекватним материјалима и примитивним ложиштима представљао узрок наредна три пожара која су избила у Београду који су имали велике последице.

Тадашњу предстоницу Крагујевац је 7. новембра 1834. годие задесио велики пожар. На место догађаја је дошао и сам кнез Милош са чиновницима који су руководили гашењем пожара и рушењем околних грађевина како би спречили ширење пожара. Својим радом давали су пример осталим грађанима, те се пожар није проширио.

Трагедија која је задесила Крагујевац на јесен 1834. године, била је прекретница у којој је дефинитивно препозната потреба за уклањањем сталне опасности од пожара.

„Новине Србске“ су о томе писале: „Како није било ветра, ревност Књаза у гашењу могло би и више имања бедна спасити, да се није пожар у првом сну појавио, и да су Крагујевчани вешти у гашењу пожара, који се у Крагујевцу врло редко дгађају, пак зато људима и не дају повода упражњавати се у предупеђивању и гашењу такови“.

Протић је саставио „Уредбу противу пожара“ која је имала 15 параграфа. Пошто је стигла кнезу Милошу на потпис, он је одобрио уз неколлико примедби, које су условиле допуне и измене текста. Чак је и назив Уредбе на захтев кнеза промењен у „Уредба за гашење пожара“ а коначни текст је имао 17 параграфа.

Овај документ представља основу за развој правне регулативе у области заштите од пожара. Почео је да се примњује од 1835. године и важио је за целу земљу, укучујући и Београд. Имала је одребде превентиве као и одредбе организације гашења пожара.

У Скупштини града Београда је поводом обележавања Дана Службе ватрогасно-спасилачких јединица организована и изложба ликовних радова ученика основних школа на тему „Ватрогасац спасилац”, а аутори шест најбољих радова су награђени.

Александар Просеница
Анастасија Матић
Дејан Драгићевић
Душан Ђуковић
Јана Јовановић
Тијана Тодоровић

 

СЕКТОР ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ
Кнеза Милоша 101, 11000 Београд +381 (0)11 3062000
овде нам можете писати