6. децембар 2010. - Западна Србија

Незапамћене поплаве у општинама у Западној Србији

Велике кише које су погодиле регион изазвале су незапамћену елеметарну непогоду у Републици Србији као и у околним државама – у Црног Гори и Босни и Херцеговини.

Водостај на рекама Лим, Дрина и Сава је порастао услед чега је дошло до њиховог изливања и плављења великог броја домаћинстава, њихових пратећих објеката, пољопривредног земљишта као и установа. Најугроженије општине су биле Пријепоље, Љубовија, Лозница и Шабац - многа насеља у овим општинама претрпели су велика оштећења.

Припадници Сектора за ванредне ситуације, МУП РС, били су константно ангажовани на пословима надгледања и координирања рада на терену. На терену су поред помоћника министра унутрашњих послова, начелника Сектора за ванредне ситуације, Предрага Марића, биле ангажоване јединице Управе за ватрогасно-спасилачке јединице, Управа за управљање ризиком, такође и припадници Управе за цивилну заштиту. Они су били ангажовани на пословима помагања, збрињавања и евакуације становништва угроженог подручја, такође и на допремању неопходних намирница грађанима који су одбијали да напусте своје домове и тако остали опкољени водом.

У поплавама је био угрожен јако велики број грађана и њихових домаћинстава, као и велики број викенд-насеља. Преко хиљаду и пет стотина грађана је било евакуисано у акцијама ватрогасаца-спасилаца. У раду на терену је било ангажовано свих пет регионалних специјалистичких тимова за спасавање и рад на води – из Београда, Новог Сада, Краљева, Ниша и Крагујевца, као и припадници локалних ватрогасно-спасилачких јединица али и јединице из неколико градова у Републици Србији – Ужице, Нови Пазар, Чачак.

Штабови за ванредне ситуације су били у сталном заседању у општинама у Савском сливу. У њиховом раду су учествовали и припадници Сектора за ванредне ситуације. У овим штабовима је праћен развој стања на терену и на основу тога су доношени закључци о даљим активностима свих актера који су ангажовани у пословима одбране од поплава. Формиране су комисије за процену штете, које би ускоро требало да почну са својим радом.

Општине погођене поплавама је у пратњи начелника Сектора, обишао и министар унутрашњих послова Ивица Дачић. Угрожена подручја су обишли и председник Tадић, као и премијер Цветковић.

 

 

СЕКТОР ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ
Кнеза Милоша 101, 11000 Београд +381 (0)11 3062000
овде нам можете писати