Београд, 21. јануар 2011.

Обележен јубилеј два века постојања Министарства унутрашњих послова

Свечаном академијом у београдском Центру „Сава“ обележен је јубилеј два века постојања Министарства унутрашњих послова. На исти дан давне 1811. године, у ондашњој Србији, донета је одлука о оснивању Министарства внутрених дела. На Скупштини устаничких старешина у Београду тада је истовремено за првог министра унутрашњих дела изабран Јаков Ненадовић, док је Карађорђе постављен за поглавара Србије.

“МУП чине пре свега обични полицајци, жандармерија, специјалци, ватрогасци, инспектори, граничари, саобраћајци... они који су својој држави и свим грађанима и народу Србије посветили своје каријере“, рекао је министар. Подсетио је да су многи од њих дали животе за Србију и безбедност грађана, истичући да је зато академија посвећена и онима који су у два века постојања уградили животе у државу Србију.

Поводом обележавања овог јубилеја уручена су ванредна унапређења и сребрне плакете најзаслужнијим припадницима Министарства који су допринели раду и подизању угледа Министарства.

Сектор за ванредне ситуације у виду ватрогасне службе је у саставу МУП-а од најранијих дана његовог постојања. Давне 1834. године министар унутрашњих послова тадашње Србије, Ђорђе Протић, је на захтев кнеза Милоша Обреновића, сачинио и потписао „Уредбу о гашењу пожара“. Овај документ представља основу за развој правне регулативе у области заштите од пожара и важио је за целу земљу, укучујући и Београд. Уредба је имала превентиве одредбе као и одредбе организације гашења пожара.

Недавно, 2006. године организована је модерна Служба у виду Сектора за ванредне ситуације при Министарству унутрашњих послова. Сектор поред ватрогасаца-спасилаца у свом саставу има и Управе које се баве превентивном заштитом, управљањем ризицима и цивилном заштитом. Велики труд улаже се у побољшање организације, јачање људских капацитета и снабдевање опремом у циљу подизања безбедности и смањања броја жртава и материјалне штете. У оквиру Сектора су поред основних ватрогасно-спасилачких јединица формирани и специјалистички тимове за спасавање у случају земљотреса, поплава, саобраћајних несрећа и за спасавање у случају техничко-технолошких и удеса са опасним материјама.

 

 

СЕКТОР ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ
Кнеза Милоша 101, 11000 Београд +381 (0)11 3062000
овде нам можете писати