15. фебруар 2011. година

Одликовање припадника Сектора медаљама за храброст „Милош Обилић“

Председник Републике Србије Борис Тадић је у оквиру прославе Дана државности доделио медаље за храброст „Милош Обилић“ грађанима, припадницима Министарства унутрашњих полова и Војске Србије који су се истакли својим храбрим и племенитим поступцима. Председник је овом приликом рекао да су солидарност и несебичност вредности које би требало да красе појединце, али и Србију у времену које долази.

Међу одликованима су због свог пожртвовања и ангажовања у спасавању били и припадници Сектора за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова.

Марко Радовановић, командир ватрогасно-спасилачког вода Ниш и вођа нишког специјалног тима за спасавање и рад на води, одликован је медаљом за храброст јер је током великих поплава код Трговишта 15. маја 2010. године из реке Пчиње спасао мушкарца који се нашао у бујици.

Синиша Глишић, командир ватрогасно-спасилачког вода Београд, такође је одликован медаљом за храброст јер је у току великог пожара у хотелу „Метропол“ 2002. године, у Београду, ризикујући свој живот, учествовао у евакуацији гостију.  

Поред припадника Сектора златном медаљом за храброст одликовани су:

- Грандић Владимир, Полицијска управа у Новом Саду - постхумно је одликован златном медаљом за храброст „ Милош Обилић"

- Миловић Родољуб, Управа криминалистичке полиције у седишту Министарства унутрашњих послова.

- Лазаревић Биљана, полицијски саветник, Управа полиције у седишту Министарства унутрашњих послова.

- Заставниковић Деан, млађи полицајац, Полицијска управа за град Београд.

- Јоцић Слободан, мајор авијације Војске Србије због исказане личне храбрости приликом извршавања летачких задатака.

- Милосављевић Дејан, поручник Војске Србије.

Додељивање медаље „Милош Обилић“ сеже дубоко у прошлост, има традицију дугу 170 година, а по новом закону има два степена – златну и сребрну медаљу. Додељује се за дела у којима је до снажног изражаја дошла лична храброст или за дела у којима су у изузетно опасним ситуацијама спасавани људски животи или материјална добра.

 

 

 

 

СЕКТОР ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ
Кнеза Милоша 101, 11000 Београд +381 (0)11 3062000
овде нам можете писати