11. март 2011. година

Разоран земљотрес у Јапану

Снажни земљотрес, јачине 8,9 степени Рихтерове скале са епицентром на око 125 километара од јапанске обале погодио је Јапан. Овај земљотрес најјачи је у последњих 100 година. Потрес се осетио и у Токију, где је изазвао неколико пожара, један од њих у овој нафтној рафинерији, северно од главног града.

Одмах после потреса уследио је цунами, чији су таласи - висине до 10 метара - опустошили приобалска насеља, односећи са собом куће и аутомобиле. Неки од рибарских бродова су се насукали, а све је трајало неколико сати, са преко стотину накнадних потреса, од којих су многи достизали јачину и до 6 степени.

Стотине људи је погинуло а преко 400.000 је евакуисано. Милиони људи широм земље су остали без струје, воде и основних ивотних намирница.

Као последица ових катастрофа уследила је и могућност нуклеарне катастрофе услед оштећења која су настала на нуклеарним постројењима и експлозија на реакторима. Јапанске власти су, из превентивних разлога, наложиле затварање нуклеарних електрана и евакуацију хиљада људи који живе у близини.

Министарство унутрашњих послова упутило је изразе најискренијег саучешћа народу Јапана и показало спремност да пошаље специјалистички тим од 20 ватрогасаца спасилаца за спасавање из рушевина Сектора за ванредне ситуације, са пуном опремом и обученим псима.

 

 

 

 

СЕКТОР ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ
Кнеза Милоша 101, 11000 Београд +381 (0)11 3062000
овде нам можете писати