15. март 2011. година

Почетак обуке за команданте Штабова за ванредне ситуације

Јачање капацитета по питању знања и вештина команданата штабова за ванредне ситуације је од изузетног значаја за планирање и реаговање у ванредним ситуацијама. Успешност акције у ванредни сутуацијама зависи од првог одговора који почиње у локалној заједници. Стога је изузетно важно донети праве одлуке у правом тренутку.

Законом о ванредним ситуацијама улоге и одговорности локалних самоуправа у ванредним ситуацијама су промењене. Локалне самоуправе добиле су нова овлашћења, а градоначелници и председници општина функцијe команданaтa штабова за ванредне ситуације, као и нове одговорности.

Сектор за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова Републике Србије, у сарадњи са Програмом УСАИДа за планирање и реаговање у ванредним ситуацијама и јачање економске сигурности (ППЕС), организовао је 15. марта прву од осам планираних једнодневних обука за команданте штабова за ванредне ситуације.

Ове обуке имаће за циљ јачање капацитета Штабова за ванредне ситуације и успостављање модерног система реаговања и управљања у ванредним ситуацијама на локалном нивоу.

Првој обуци присуствовали су председници следећих општина: Кладово, Неготин, Мало Црниће, Петровац, Голубац, Велико Градиште, Жагубица, Мали Зворник, Љубовија, Крупањ, Горњи Милановац, Лучани, Ћуприја, Свилајнац, Рековац, Деспотовац, Баточина, Лапово, Рача и Бољевац.

Обуке спроводе компетентни предавачи из Националног тренинг центра Сектора, стручни сарадници УСАИД Програма за планирање и реаговање у ванредним ситуацијама и јачање економске сигурности, помоћници начелника Сектора за ванредне ситуације и начелници Управе за ватрогасно спасилачке јединице, Управе за управљање ризиком и Управе за цивилну заштиту Сектора за ванредне ситуације.

 

 

 

 

СЕКТОР ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ
Кнеза Милоша 101, 11000 Београд +381 (0)11 3062000
овде нам можете писати