30. август 2011. Године

Руски ваздухоплови превентивно стационирани у Нишу

 

Припадници Сектора за ванредне ситуације дочекали су крајем августа руску авио-групу која је из превентивних разлога била смештена на нишком аеродрому „Константин Велики“ у периоду од 30. августа  до 12. септембра.

Већ другу годину за редом хеликоптер Ми-26 са десеточланом посадом и авион Беријев са 11 чланова посаде бораве на територији Републике Србије у циљу указивања помоћи при гашењу великих шумских пожара, као и ради обезбеђивања међународне помоћи у области заштите и спасавања. То су летелице са великим капацитетом за гашење пожара,  хеликоптер Ми-26 има капацитет за захват 15 тона вода, а авион Беријев Бе 200 запремину од 12 тона.

Долазак руске делегације планиран је на основу временске прогнозе РХМЗ-а за крај августа и почетак септембра, када је предвиђено изузетно сушно време са високим температурама погодно за избијање великих шумских пожара. Ове снажне и моћне летелице руских пријатеља биле су ту у правом тренутку и од велике помоћи при гашењу великих шумских пожара у Краљеву, Бору и Зајечару.

Овом приликом промовисано је и будуће формирање Регионалног хуманитарног центра за реаговање у ванредним ситуацијама, како би се омогућило стационирање оваквих летелица и на дужи период, али и многе активности попут спасилачких обука и тренинга, послова хуманитарног разминирања и друго.
На територији Републике Србије у овом периоду изгорело је више стотина хектара борове шуме, суве траве и ниског растиња, а поред временских услова који погодују ширењу пожара, један од најчешћих узрока избијања пожара, била је људска непажња и нехат.

Током њиховог боравка, одржана је и заједничка показна вежба представника Сектора за ванредне ситуације и Хеликоптерске јединице са представницима Министарства за ванредне ситуације „Облачинско Језеро 2011“, у циљу приказивања процедура координације и сарадње припадника ових служби приликом гашења великих пожара.

 

 

 

 

 

СЕКТОР ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ
Кнеза Милоша 101, 11000 Београд +381 (0)11 3062000
овде нам можете писати