12. Септембар 2011


„CODRII 2011“ Теренска симулациона вежба у Молдавији

 

Разорни земљотрес погодио Молдавију.
Спасилачке службе суочавају се са великим бројем ванредних догађаја истовремено у различитим деловима земље. Локалне ватрогасно-спасилачке екипе ангажоване су  пуним капацитетом. Ипак, озбиљност ситуације на терену превазилази способност нације да се самостално суочи са последицама оваквог земљотреса, те је неопходно затражити помоћ међународне заједнице.


Ово је укратко сценарио „CODRII 2011“ вежбе у организацији Евроатлатског центра за координацију одговора у катастрофама у сарадњи са Службом за цивилну заштиту и ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова Молдавије, одржане у периоду од 27. августа до 2. септембра 2011 године.
Око 1.300 људи било је укључено у реализацију ове вежбе - представници из 36 земаља, у својству посматрача или учесника, тимови из 22 земље са пуном опремом и возилима, као и представници неколико међународних организација попут НАТО-а, УН Канцеларије за координацију хуманитарне помоћи (UN OCHA) и Црвеног крста.
Вежба се организује једном годишње у циљу унапређења координације и сарадње између држава и међународних организација, како би се превазишле разлике - у језику и култури, сa једне стране, али и процедурама и опреми која се користи у заштити и спасавању угрожених грађана. Тачније, питања интероперабилности различитих служби за реаговање у ванредним ситуацијама ставља се на пробу током овакве вежбе, али поспешује се прекогранична сарадња земаља суседа.

Припадници Сектора за ванредне ситуације - Специјалистички тим за спасавање из рушевина учествовао је на овој вежби, при чему је представио сопствене способности за реаговање у складу са предвиђеним INSARAG (Међународна саветодавна група за претрагу и спасавање) процедурама, али и обученост паса за претрагу рушевина у потрази за настрадалима.

 

 

 

 

 

 

 

СЕКТОР ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ
Кнеза Милоша 101, 11000 Београд +381 (0)11 3062000
овде нам можете писати