12. септембар 2011. годинe

 

У Београду одржана регионална командна-симулациона вежба „Balkan TTX CMEP 2011“

 

Сектор за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова Републике Србије у сарадњи са Инжењерима америчке армије и Цивилно-војним планирањем за ванредне ситуације (CMEP), организовао је регионалну командно-симулациону вежбу у периоду од 12. до 15. септембра.

Сценарио је подразумевао увежбавање процедура за реаговање у случају ванредних ситуација насталих услед разорног земљотреса, хемијских несрећа, поплава и екстремних временских услова.

Према овогодишњем сценарију, снажни земљотрес јачине 5,9 степени Рихтерове скале погодио је западну Србију. Епицентар је био у насељеном месту Текериш, у Лозници. Овај догађај изазвао је низ других догађаја који су захтевали ангажовање свих расположивих снага државе кроз активирање механизама Републичког штаба за ванредне ситуације као стручно-оперативног тела који руководи активностима заштите и спасавања на нивоу Републике.

Поред представника инстутуција Републике Србије који сарађују са Сектором за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова, током реаговања у ванредној ситуацији, на вежби су учествовали и представници надлежних служби из Црне Горе, Македоније, Румуније, Украјине и др.

Симулационе вежбе овог типа одржавају се у циљу развијања припремљености земље за реаговање у сличним ситуацијама, јачања њених капацитета кроз размену знања и искустава са земљама региона и унапређења сарадње међу њима.

У складу са тим, основни циљеви CMEP вежби јесу јачање регионалне сарадње и развијање процедура пружања помоћи у моменту великих природних и технолошких катастрофа, развијање регионалне комуникације и имплементације ГИС технологије, унапређење стандардних процедура у оквиру одговора на катастрофу кроз развијање координације између локалних, националних и међународних институција, али и унапређење координације пружања помоћи са организацијама попут Уједињених нација, Европске уније и НАТО-а.

 

СЕКТОР ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ
Кнеза Милоша 101, 11000 Београд +381 (0)11 3062000
овде нам можете писати