23. октобар 2011 - Словенија


IPA SI QUAKE 2011 Теренска симулациона вежба у Словенији

Разорни земљотрес је погодио централни део Словеније остваљајући за собом велике последице – преко 25.000 повређених, 50.000 угрожених и без крова над главом и око 10.000 уништених објеката.
Озбиљност ситуације на терену превазилази способност нације да се самостално суочи са последицама оваквог земљотреса, те је неопходно затражити помоћ међународне заједнице управо преко Европског механизма цивилне заштите.

Ово је укратко сценарио IPA SI Quake 2011 међународне теренске симулационе вежбе заштите и спасавања у ванредним ситуацијама, одржане у Словенији октобра месеца ове године. Вежбу је организовала Управа за цивилну заштиту и помоћ у катастрофама Министарства одбране Републике Словеније и Генерални директорат за хуманитарну помоћ и цивилну заштиту Европске комисије.

Циљ вежбе је било развијање капацитета специјалистичког тима за спасавање из рушевинa, али и унапређење сарадње тимова различитих земаља на терену и координације њиховог рада у међународном окружењу.

У реализацију ове вежбе било је укључено око 130 људи - представници из осам земаља, у својству учесника и посматрача. Тимови из шест земаља са пуном специјализованом опремом и возилима из Албаније, Црне Горе, Хрватске, Косово/1244 РСБ (Резолуција Савета Безбедности УН 1244/99), Македоније и Турске. У функцији посматрача учествовали су представници Европске Комисије Генералног директората за хуманитарну помоћ и цивилну заштиту (DG ECHO), Иницијативе за превенцију и спремност на несреће (DPPI), Црвеног Крста, као и директори Служби за заштиту и спасавање из Словеније, Хрватске, Немачке и Шведске.

Наш тим је радио на неколико локација са колегама из региона и представио сопствене способности за реаговање у складу са предвиђеним INSARAG (Међународна саветодавна група за претрагу и спасавање) смерницама, али и обученост паса за претрагу рушевина у потрази за настрадалима. Локације исценираних рушевина на којима су се вежбе биле су Логатецу где је уништено село и фабрика, затим болница у Постојни, разни индустијски објекти у индустријском делу Крања, као и железничка инфраструктура у Љубљани. Спасиоци су разним техникама и опремом за спасавање из рушевина у урбаним срединама спасавали око 90 лутака и 100 симулираних жртава које су изигравале повређене или успаничене особе.

 

 

 

 

 

СЕКТОР ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ
Кнеза Милоша 101, 11000 Београд +381 (0)11 3062000
овде нам можете писати