24. октобар 2011. године - Рума

Донација ватрогасних возила Јужног Велса

 

Ватрогасно-спасилачка служба Јужног Велса донирала је Сектору за ванредне ситуације специјална ватрогасна возила. Конвој од 50 ватрогасаца са шест возила из Јужног Велса стигао је у Руму 23. октобра, како би та возила предали колегама у Србији. Колеге из Јужног Велса су изразиле намеру да у наредне три године донирају 25 ватрогасних возила са пратећом ватрогасном опремом, те је ова донација само прва фаза у реализацији целокупне донације.

Сарадња Сектора за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова са припадницима Ватрогасно-спасилачке службе Јужног Велса започета је током 2008. године, када су припадници Сектора за ванредне ситуације, тим ватрогасаца-спасилаца из Србије, учествовали на Светском такмичењу у спасавању угрожених из хаварисаних возила (World Rescue Competition) у Јужном Велсу.

Након успостављених пријатељских односа, сарадња се наставила даље кроз посету припадника Ватрогасно-спасилачке службе Јужног Велса најугроженијим ватрогасно-спасилачким станицама у Србији. Тада се и јавила идеја за донацијом опреме - заштитних одела за интервенције са опасним материјама и хидрауличних алата за техничке интервенције у саобраћају. Колеге из Јужног Велса су Сектору до сада донирале ватрогасно возило марке „волво“ са пуном опремом, преко 100 изолационих апарата за дисање, развалне алате за техничке интервенције у саобраћају и преко 50 одела за рад са опасним материјама.

Сва до сада донирана возила и опрема, иако је коришћена, функционална је и у исправном стању и помоћи ће припадницима Сектора да се у наредном периоду лакше изборе са свим изазовима њиховог посла.

Донирана опрема биће распоређена подручним ватрогасно-спасилачким јединица у шест српских општина. Возила из прве фазе донације су добиле општине Лозница, Мали Зворник, Сурдулица, Топола, Уб и Кладово. Ова возила ће бити од велике користи и значајно ће унапредити свакодневни посао ватрогасаца-спасилаца, а самим тим и безбедност грађана у овим општинама, с обзиром да је просечни старосни век ватрогасних возила у нашој земљи око 25 година.

Свечаној примопредаји су присуствовали министар унутрашњих послова Ивица Дачић и помоћник министра начелник Сектора за ванредне ситуације Предраг Марић, као и велики број представника локалних власти.

 

 

 

 

 

СЕКТОР ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ
Кнеза Милоша 101, 11000 Београд +381 (0)11 3062000
овде нам можете писати