7. новембар 2011. године

Обележан Дан Ватрогасних и спасилачких јединица

 

Ватрогасне и спасилачке јединице Сектора за ванредне ситуације обележиле су Дан службе низом пригодних свечаности и показних вежби. Током овог периода извршена је и едукација деце у 116 основних и предшколских установа.

У неколико градова биле су успешно одржане јавне показне вежбе којима је било симулирано гашење пожара и спасавање угрожених из високих објеката. 

Срце Сектора чине припадници оперативних ватрогасно-спасилачких јединица. У сваком моменту њих 3.000 је спремно да пружи свој максимум у заштити и спасавању грађана у Републици Србији. Несреће у различитим видовима - пожари, поплаве, земљотреси, клизишта, хемијски акциденти – могу се догодити свуда, у сваком моменту и без упозорења, стога је приоритет Сектора висока професионалност и могућност благовременог реаговања. Велики труд улаже се у побољшање организације, јачање људских капацитета и снабдевање опремом у циљу подизања безбедности и смањења броја жртава и материјалне штете.

Ватрогасне и спасилачке јединице су ангажоване у свим ванредним догађајима на територији Републике Србије. У оквиру својих редовних активности ватрогаци-спасиоци обезбеђују јавне скупове, али врше и едукацију грађана и деце у школским и предшколским установама. Такође, формирани су и регионални специјалистички тимови за спасавање у случају земљотреса, поплава, саобраћајних несрећа и за спасавање у случају техничко-технолошких и удеса са опасним материјама.

Само током ове године, припадници Сектора су били ангажовани на преко 32 хиљада интервенција, током којих су спасили више од 900 грађана. Ово сведочи да су припадници ватрогасно-спасилачких јединица на хуманим и тешким задацима показали дивљења достојне примере залагања и људску солидарност спасавајући животе и имовину суграђана и оправдали њихово поверење.

Поводом Дана ватрогасних и спасилачких јединица, министар унутрашњих послова Ивица Дачић ванредно је унапредио у више звање 27 ватрогасаца-спасилаца, док је пет најбољих ватрогасаца-спасилаца у Републици Србији добило плакете за изузетно залагање, упорност у раду и професионалан однос према колегама. Плакете су добили Зоран Богдановић из Краљева, Југослав Младеновић из Београда, Славиша Гајић из Крушевца, Никола Радивојевић из Пријепоља и Кристијан Мертић из Бора.

Како се посебна пажња посвећује едукацији деце, у сарадњи са основним и предшколским установама, поводом Дана ватрогасних и спасилачких јединица, организовано је такмичење у изради ликовних радова на тему “Мој ватрогасац-спасилац“, а најбољи радови су награђени.

Ватрогасне и спасилачке јединице обележавају 7. новембар као Дан Службе јер је тог дана давне 1834. године тадашњи министар унутрашњих послова, Ђорђе Протић, испуњавајући налог кнеза Милоша Обреновића, сачинио и потписао Уредбу о гашењу пожара, која представља основу за развој правне регулативе у области заштите од пожара.

Од устанка 1804. године и стварања државе, све формиране службе су се бавиле само евиденцијом пожара, без превентиве. Сматра се да је управо одсуство прописа о превенцији, те начин грађења са неадекватним материјалима и примитивним ложиштима представљао узрок пожара са великим последицама. У ноћи између 6. и 7. новембра 1834. године у Крагујевцу, тадашњој престоници Кнежевине Србије, догодио се велики пожар у којем је изгорело 11 дућана. Овај догађај био је непосредни повод да кнез Милош нареди Ђорђу Протићу, попечитељу внутрених дела, израду акта којим би се у Србији регулисало питање гашења пожара и превентивне заштите од пожара.

 

 

СЕКТОР ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ
Кнеза Милоша 101, 11000 Београд +381 (0)11 3062000
овде нам можете писати