18. новембар 2011. године - Београд

Министарска конференција

о усаглашавању регионалних активности у области превенције елементарних непогода и катастрофа

 

У Београду је 18. новембра одржана Међународна министарска конференција са циљем подизања нивоа регионалне сарадње кроз јачање билатералне и мултилатералне сарадње у области смањења ризика од катастрофа, превенције и отклањања последица елементарних непогода и изазваних катастрофа, које угрожавају безбедност и просперитет држава у региону.

Конференција је одржана у оквиру председавања наше земље Процесом сарадње у Југоисточној Европи и нашег председавања Јадранско-јонском иницијативом. Дискусију су отворили председник Владе Републике Србије, Мирко Цветковић, европски комесар за међународну сарадњу, хуманитарну помоћ и цивилну заштиту Кристалина Георгијева и заменик председника Владе и министар унутрашњих послова Републике Србије, Ивица Дачић.

У раду конференције учествовали су и министри и њихови сарадници из земаља са којима наша земља има успостављену сарадњу у овој области, као и представници међународних организација и регионалних иницијатива.

Препознајући да су ризици од катастрофа у порасту у региону Југоисточне Европе, изражена је намера и посвећеност проналажењу регионалног приступа, у сарадњи са међународним организацијама и државама донаторима, како би се ојачала отпорност и умањили ризици од катастрофа.

На конференцији је усаглашена и потписана Заједничка изјава којом је изражена намера и потреба за унапређењем и ојачањем билатералне, регионалне и мултилатералне сарадње, као и сарадње између државних институција, цивилног друштва и научно-академске заједнице држава Југоисточне Европе у области смањења ризика од катастрофа.

Представници држава присутних на конференцији позвали су све партнере из међународне заједнице, који се баве смањењем ризика од катастрофа и управљањем ванредним ситуацијама, да промовишу синергију и компатибилност чиме би се даље унапредила регионална сарадња на овом пољу и тиме се допринело бољитку друштва и појединаца на овим просторима. Унапређењем сарадње са Механизмом Европске уније за цивилну заштиту, као кључне структуре за превенцију, спремност и одговор на катастрофе у Европи, допринело би се развоју заједничког приступа региону Југоисточне Европе.

 

 

 

 

СЕКТОР ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ
Кнеза Милоша 101, 11000 Београд +381 (0)11 3062000
овде нам можете писати