16. јануара 2012. године - Лесковац

Ванредна ситуација у неколико општина услед јаких снежних падавана

Снежне падавине праћене изузетно ниским температурама и јаким ветром које су погодиле јужне делове Републике Србије, изазвале су велике проблеме становништву тих крајева. Многа села су остала одсечена, а отежано је било и снабдевање електричном енергијом и водом.

Најкритичнија ситуација је била у Златиборском, Расинском, Пчињском, Јабланичком и Рашком управном округу односно у општинама Сјеница, Брус, Црна Трава, Ивањица и Нова Варош. Због стања које је опасно по здравље и живот људи, локални штабови за ванредне ситуације прогласили су ванредну ситуацију у овим општинама. С друге стране, с обзиром да се ради о областима за које су карактеристичне јаке зиме, становништво је било припремљено и обезбеђено са довољном количином огрева и хране.

Локални штабови су сачинили план активности и задужења на отклањању проблема, а била је ангажована сва расположива механизација јавних предузећа као и приватних лица на организованом расчишћавању најважнијих завејаних путних праваца. Сви магистрални и регионални путеви су проходни, али је велики део локалних и сеоских путева остао непроходан. Током ноћи снег напада и до 20 центиметара, док јак ветар производи и сметове од по неколико метара што додатно отежава расчишћавање.

Снабдевеност електричном енергијом се мења из дана у дан с обзиром да долази до кварова на мрежи далековода услед јаких налета ветра. У Црној Трави, у околини Лесковца, као и у Новој Вароши, у околини Пријепоља, велики број домаћинстава није имао редовно снабдевање електричном енергијом неколико дана.

Приоритет је био да се успоставе системи комуникације како би грађани са здравственим или другим проблемима добили неопходну негу. У свим општинама локалне власти су формирале тимове сачињене од припадника Сектора за ванредне ситуације и Хитне медицинске помоћи које су теренским возилима долазиле до угроженог становништва како би им била омогућена здравствена нега. Током ових снежних дана, ватрогасци-спасиоци су били ангажовани на спасавању грађана из угрожених подручја Сјенице, Лесковца и Сурдулице.

Екипа од седам ватрогасаца-спасилаца из Лесковца и Власотинца се 12 сати борила са снежним наносима и до два метра како би дошли до Новог Села у околини Лесковца и спасили човека коме је била потребна хитна здравствена нега. Екипа Лесковачких и власотиначких ватрогасаца била је ангажована и на спасавању мајке са двоје деце из села Бистрице код Црне Траве. Такође, у Сурдулици екипа сачињена од ватрогасаца-спасилаца и полицајаца прешла је пут од 14 километара по снегу и до два метра до завејаног села како би старијим мештанима доставили неопходну храну и лекове и снабдели их огревом.

Припадници Сектора за ванредне ситуације као и начелници штабова за ванредне ситуације заједно са представницима локалне самоуправе константно су на терену и прате развој ситуације и раде на отклањању последица које је снег изазвао.

 

 

 

 

СЕКТОР ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ
Кнеза Милоша 101, 11000 Београд +381 (0)11 3062000
овде нам можете писати