5. фебруар 2012. године - Република Србија

Проглашена ванредна ситуација на територији целе Републике

На основу препоруке Републичког штаба за ванредне ситуације Влада Републике Србије донела је Одлуку о проглашењу ванредне ситуације за целу територију Републике Србије услед екстремних временских услова, ниских температура и високих снежних наноса услед којих је дошло до прекида нормалног функционисања великог броја општина. Сви штабови за ванредне ситуације, покрајински, окружни и локални су у сталном заседању и координирају рад ангажованих субјеката и снага заштите и спасавања односно расположивих ресурса.

Најкритичнија је ситуација у 38 општина у којима је проглашена ванредна ситуација: Сјеница, Нова Варош, Пријепоље, Црна Трава, Ивањица, Бабушница, Александровац, Брус, Медвеђа, Рашка, Крупањ, Љубовија, Бајина Башта, Мали Зворник, Ражањ, Сврљиг, Горњи Милановац, Блаце, Алексинац, Тутин, Куршумлија, Сокобања, Сурдулица, Бела Паланка, Осечина, Лучани, Прибој; град Краљево, Бечеј, Ћићевац, Варварин, Коцељева, Рековац, Трстеник, Бољевац, Рача, Нови Пазар и Сечањ.

Због великих количина снежних падавина, јаког ветра и формирања сметова, најугроженији су мештани села и засеока у брдско-планинским деловима општина Сјенице, Медвеђе, Црне Траве, Крупња, Љубовије, Пријепоља, Нове Вароши, Ивањице, Бруса, Малог Зворника и Ражња.

На територији Републике Србије од последица екстремне хладноће и смрзавања живот је изгубило 10 грађана, док је 187 грађана ангажовањем спасилачких служби спасено. Услед обилних снежних падавина завејано је око 25 хиљада домаћинстава са око 70.000 угроженог становништва у брдско-планинским областима. У овим крајевима, око 6.000 километара локалних и некатегорисаних путева је непроходно што отежава пробијање до угроженог становништва.

Припадници ватрогасно-спасилачких јединица Сектора за ванредне ситуације и полиције у сарадњи са екипама Хитне помоћи и Горске службе спасавања пружају помоћ угроженом становништву. Свакодневно се спроводе акције спасавања кроз праћење екипа Хитне помоћи, превожење до болесника, достављање лекова болесницима, преношење оболелих до возила Хитне медицинске помоћи али и дотурања хране и воде у сардњи са Центрима за социјални рад и Црвеног крста.

Због екстремних временских услова и очекиваних нових снежних падавина у већем делу Србије, Министарство просвете је донело одлуку о затварању свих основних и средњих школа до 10. фебруара, док ће у неким вртићима и основним школама бити организован продужени боравак за децу.

Услед ниских температура на рекама у Србији појавио се ледени покривач због чега је на Дунаву, Сави, Дрини, Ибру, Тимоку, Јасеница, Западној и Великој Морави уведена ванредна одбрана од леда, а на осталима је на снази редовна одбрана од леда.

У доњем току, Дунав је залеђен целом ширином од српске до румунске границе. У циљу прокрчења пута за заробљене бродове и спречавања стварања ледених чепова на Дунаву ангажован је ледоломац "Гребен". Ситуација је озбиљна и у Краљеву где је водени чеп на Ибру дуг око четири километра и река прети да се излије у нижим деловима града.

 

.

 

 

 

 

СЕКТОР ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ
Кнеза Милоша 101, 11000 Београд +381 (0)11 3062000
овде нам можете писати