25. април 2012. године - Ниш

Почетак рада Српско-руског хуманитарног центра

Потписивањем Споразума између Влада Републиек Србије и Руске Федерације о оснивању Српско – Руског хуманитарног центра за ванредне ситуације у Нишу, овај Центар је званично почео да ради.

Идеја о оснивању Хуманитарног центра настала је током преговора о Споразуму о сарањи у ванредним ситуацијама и од тада се радило на изналажењу најбољих модалитети са циљем да окупи снаге Србије и Русије у заштити грађана од елементарних непогода, претњи изазваних људском активношћу, борби са претњама изазваних климатским променама и пружања помоћи угроженом становништву током разних ванредних ситуација, као и ублажавању последица истих. Овом приликом из Руске Федерације је стигла хуманитарна помоћ за потребе рада центра.

Центар треба да пружи хуманитарну помоћ и брз одговор на ванредне ситуације на територији Србије и других балканских земаља. Како су предвиђања да ће се повећати учесталост и интензитет врелих и сувих лета у региону Југоисточне Европе, што ће довести до великих шумских пожара, и не само пожара, већ и осталих ризика који угрожавају наш регион – поплаве, клизишта, земљотреси, постојање Хуманитарног центра и његов рад допринеће спремности и одговору на предстојеће изазове. 

Климатске промене доводе до неопходности заједничког планирања, стручног усавршавања и опремања субјеката и јединица које реагују у заштити и спасавању у ванредним ситуацијама и катастрофама.


   

 

.

 

 

 

 

СЕКТОР ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ
Кнеза Милоша 101, 11000 Београд +381 (0)11 3062000
овде нам можете писати