21. мај 2012. године - Хрватска


IPA CRO Floods 2012 Теренска симулациона вежба у Хрватској

Велике количине падавина изазвале су поплаве у ширем подручју Загребачке жупаније и угрозили животе и имовину становника ове области. Озбиљност ситуације на терену превазилази способност нације да се самостално суочи са последицама овакве непогоде, те је неопходно затражити помоћ међународне заједнице управо преко Европског механизма цивилне заштите.


Ово је укратко сценарио IPA CRO Floods 2012 међународне теренске симулационе вежбе заштите и спасавања у ванредним ситуацијама, одржане у Хрватској у периоду од 21. до 25. маја ове године. Вежбу је организовала Државна управа за заштиту и спасавање Хрватске, у сарадњи са Управом Републике Словеније за цивилну заштиту и помоћ у катастрофама, Савезном агенцијом за техничку помоћ Немачке и Агенције за ванредне ситуације Шведске.

Циљ вежбе је било развијање капацитета специјалистичког тима за спасавање и рад на води, али и унапређење сарадње тимова различитих земаља на терену и координације њиховог рада у међународном окружењу.

У реализацији ове вежбе било је укључено око пет стотина представника из земаља региона у својству учесника и посматрача. Учествовали су тимови из земаља региона са специјализованом опремом и возилима из Албаније, Босне и Херцеговине, Црне Горе, Србије, Косова* (Резолуција Савета Безбедности УН 1244/99), Македоније и Хрватске, као и представници Немачке и Шведске. У функцији посматрача учествовали су представници Европске Комисије Генералног директората за хуманитарну помоћ и цивилну заштиту (DG ECHO), Иницијативе за превенцију и спремност на несреће (DPPI), Црвеног Крста, као и директори Служби за заштиту и спасавање из региона.

Наш тим је радио на неколико локација са колегама из региона и представио сопствене способности за реаговање и спасавање угрожених. Вежба је била одржана на локацијама у Загребачкој жупанији - на језерима Ракитје, Орешје, Запрешић и Чиче, као и на реци Сави.

 

 

 

 

 

СЕКТОР ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ
Кнеза Милоша 101, 11000 Београд +381 (0)11 3062000
овде нам можете писати