09. август 2012 Србија – Грчка


Српски ватрогасци-спасиоци у одбрани манастира Хиландар

 

Ове године Грчку је погодио велики број шумских пожара. На гашењу пожара ангажоване су биле све снаге грчке државе као и капацитети земаља у региону.

На Светој гори је 8. августа у близини манастира Хиландар такође избио велики пожар који је захватио борову шуму и ниско растиње и претио да угрози манастир. У циљу  спречавања даљег ширења пожара Министарство унутрашњих послова Републике Србије упутило је Грчкој понуду за помоћ и ставило на располагање капацитете ватрогасно-спасилачких јединица Сектора за ванредне ситуације са пратећом опремом и техником неопходном за гашење шумских пожара.

Пошто су грчке власти прихватиле помоћ Србије, екипа од 49 ватрогасаца-спасилаца са 10 возила кренула је на Свету Гору где су се заједно са грчким колегама неколико дана борили са овим великим пожаром. Прављени су противпожарни појасеви кроз шуму како би се спречило даље ширење пожара ка манастиру и то на дужини од десет до петнаест киломатара колики је био фронт пожара који је буктао на 1.300 метара од манастира.

Ватрогасци су се борили да се пламен висине око тридесет метара не приближи манастиру. Поред неприступачности терена, отежавајућу околност представљао је и јак ветар који је често мењао правац и на другу страну усека пребацивао варнице, ужарене гране и шишарке, те су ватрогасаци-спасилаци са напртњачама са водом, спречавали да те варнице прерасту у пожар.

Ватрену стихију је зауставила киша која је почела вечери 11. августа, и наставила да пада све до јутра следећег дана. Након извиђања терена и установљено је да постоји још неколико жаришта, углавном пањеви и стабла која су још увек горела и да је потребно још пар дана радити на догашивању у целој линији фронта пожара. Уведена су дежурства за наредне дане и распоређене су јединице грчке службе за ванредне ситуације дуж опожарене површине.

Екипа наших ватрогасаца-спасилаца се у Србију вратила 14. августа након што је у сарадњи са грчким колегама процењено да више не постоји опасност од пожара.

 

 

 

 

СЕКТОР ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ
Кнеза Милоша 101, 11000 Београд +381 (0)11 3062000
овде нам можете писати