07. септембар 2012. године - Београд

 

Одржана ванредна седница Републичког штаба за ванредне ситуације поводом великог броја пожара на отвореном

 

Ванредна седница Републичког штаба одржана је 7. септембра због великог броја великих шумских пожара који су својим интензитетом нанели велике материјалне штете становништву на том подручју, као и немерљиве штете по животну средину.

Климатске промене повећале ризик од шумских пожара - због екстремно високих температура и дугог сушног периода број великих шумских пожара овог лета био је у драстичном порасту и да постају најозбиљнија претња нашем региону. Током августа цео регион Југоисточне Европе је био изложен шумским пожарима.

У току 2012. године било је преко 18 хиљада пожара на отвореном простору у којима је страдало 16, а повређено 79 особа при чему је изгорело преко 30 хиљада хектара шума, ливада и ниског растиња, воћњака и винограда и стрних усева. Само у јулу и августу 2012. године на територији Републике Србије избило је око шест хиљада шумских пожара и пожара на отвореном простору. Од тога чак 20 шумских пожара већих размера у којима су страдале две особе, а повређено је 22, при чему је било захваћено пожаром преко 11.000 ха шуме.

На гашењу ових пожара ангажовани су били сви расположиви капацитети Сектора за ванредне ситуације и то просечно дневно око 700 ватрогасаца-спасилаца са 240 возила. Ангажоване су биле и снаге и средства Жандармерије, Војске Србије, Добровољних ватрогасних друштава, Србијашума, Националног парка Тара, Водовода, рудара, комуналне полиције, ловачких удружења, а учествовали су и мештани из угрожених подручја. Посебан допринос у гашењу пожара већих размера дало је ангажовање хеликоптера Камов Ка32 и три авиона типа Баријев и Иљушин Руске Федерације, три хеликоптера МУП, хеликоптер Ми-8 Војске Србије, као и 3 авиона ЈАТ Привредне авијације.

На седници Републичког штаба за ванредне ситуације наглашен је висок ниво свести и одговорности као и пожртвовања свих учесника у заштити од пожара. Закључено је и да би последице биле знатно мање да је било више ватрогасаца-спасилаца и да је опремљеност јединица боља, пре свега за брзе интервенције у спречавању ширења шумских и пожара на отвореном простору. Наглашена је неопходнност улагања у превентивно деловање, али и правовременог реаговања у циљу унапређења организованог одговора у случају катастрофа, и то кроз јачање људских капацитета у виду пријема нових 500 ватрогасаца-спасилаца и снабдевања новом и модерном опремом за реаговање у ванредним ситуацијама којима смо као држава изложени и самим тиме подизања безбедности и смањања броја угрожених и материјалне штете.

"Србија мора да се посвети изградњи капацитета за реаговање у ванредним ситуацијама, храбрости не недостаје, али не може се само срцем и храброшћу против ризика који су све већи и учесталији. Пред нама је избор да ли ћемо овако или, да ли ћемо као држава улагати у превентиву, а не само у накнаду штете", рекао је Марић.

Ванредној седници Републичког штаба за ванредне ситуације присуствовало је више чланова Владе Србије, као и осталих чланова штаба.

 

 

СЕКТОР ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ
Кнеза Милоша 101, 11000 Београд +381 (0)11 3062000
овде нам можете писати