15. септембар 2012. године - Врање

 

Обележен Дан Сектора за ванредне ситуације

 

Као Дан Сектора за ванредне ситуације обележава се 17. септембар, дан када је 2009. године Влада Републике Србије усвојила Акциони план за формирање јединствене службе за ванредне ситуације.

У настојању да се да изгради и унапреди способност земље да превентивно делује на ризике и да одговори на изазове од различитих катастрофа које могу погодити наш регион, током претходних година улаган је велики труд у изградњу јединственог система заштите и спасавања.

Формирана је модерна служба која поред ватрогасаца-спасилаца у свом саставу има и Управе које се баве превентивном заштитом, управљањем ризицима, цивилном заштитом, као и обуком и тренингом наших запослених, које свакодневно дају допринос унапређењу функционисања и организације овог система.

Свечаности која је одржана 15. септембра у Врању присуствовали су председник Владе и министар унутрашњих послова Републике Србије Србије Ивица Дачић, помоћник министра, начелник Сектора за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова Републике Србије Предраг Марић, начелник Пчињског управног округа Будимир Михајловић, градоначелник Врања Зоран Антић са сарадницима, начелник Полицијске управе Врање Слађан Велиновић, епископ Врањски Пахомије и представници локалних самоуправа са југа Србије.

“Велики су изазови са којима смо се као земља суочили само током ове године у виду екстремно ниских температура и великих снежних наноса који су паралисали нормално функционисање живота на око 70 одсто територије наше земље, до екстремно високих температура и незапамћене суше, услед којих су беснели шумски пожари, још једном су указали на потребу даљег унапређења система заштите и спасавања”, рекао је министар Дачић и додао да су неопходна улагања у превентивно деловање, али и јачање људских капацитета и снабдевање новом и модерном опремом за реаговање у ванредним ситуацијама.

Министар Дачић је истакао да су ватрогасци-спасиоци увек спремни да дају свој максимум у заштити живота, здравља и имовине грађана, као и животне средине и културног наслеђа. Како је нагласио, припадници Сектора за ванредне ситуације на хуманим и тешким задацима показали су дивљења достојне примере залагања и људску солидарност спасавајући животе и имовину суграђана и оправдали њихово поверење. Само у протеклих 12 месеци, припадници Сектора су учестовали на бише од 46 хиљада догађаја - од тога највише у пожарима преко 37 хиљада, током којих су спасили и евакуисали око 2.000 грађана.

За изузетне резултате у обављању дужности и задатака заштите и спасавања  угрожених грађана за време ванредне ситуације изазване снежним падавинама у Републици Србији, указом председника републике награђено је по 25 припадника ватрогасно спасилачких јединица из целе Србије сребрним и златним медаљама

 

 

СЕКТОР ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ
Кнеза Милоша 101, 11000 Београд +381 (0)11 3062000
овде нам можете писати