17. новембар 2012. године - Зрењанин

 

Обележен Дан Заштите од пожара и ватрогасаца-спасилаца

 

У скупштини Града Зрењанина одржана је свечаност поводом обележавања Дана Заштите од пожара и ватрогасаца-спасилаца. Свечаности су присуствовали председник Владе и министар унутрашњих послова Ивица Дачић, градоначелник Зрењанина Иван Бошњак и руководство Скупштине града Зрењанина, руководство Министарства унутрашњих послова, старешине и припадници ватрогасно спасилачких јединица.

Људске жртве, велика материјална штета и непроцењиве поседице по животну околину, као последице овогодишњих пожара на отвореном, представљају упозорење да се на противпожарну заштиту мора много озбиљније гледати и у њу улагати много значајнија финансијска средстава за набавку савремених средстава, опреме и кадарова и системски радити на едукацији наших суграђана као само једног од видова превентиве.

Председник владе и министар Дачић је истакао да ватрогасци, који делују у оквиру Сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије, исказују дивљења вредно залагање и подсетио на заслуге ватрогасаца који су, у сарадњи са другим секторима МУП-а и Војском Србије, током прошле године угасили хиљаде пожара на отвореном и били од непроцењиве помоћи становништву током зимских елементарних непогода.

"Ватрогасци спасавају животе људи које никада нису упознали, улазе у ватру не знајући да ли ће живи изаћи... Ватрогасци су први хероји Србије и желимо да им цела држава ода признање, а најбоље признање је побољшање материјалног положаја", рекао је министар Дачић.

Ипак, наглашена је неопходност улагања како у превентивно деловање, тако и у правовремено реаговање у циљу унапређења организованог одговора у случају катастрофа, и то кроз јачање људских капацитета у виду пријема нових 500 ватрогасаца-спасилаца током 2013. године и снабдевања новом и модерном опремом за реаговање у ванредним ситуацијама којима смо као држава изложени и самим тиме подизања безбедности и смањања броја угрожених и материјалне штете.

Само у периоду јула и августа 2012. године на територији наше земље избило је око шест хиљада шумских пожара и пожара на отвореном простору. Од тога чак је 20 великих шумских пожара великих размера са непроцењивом материјалном и штетом по околину.

Оперативну срж Сектора чини само 3 хиљаде ватрогасаца-спасилаца. Ипак, ови храбри људи су увек спремни да дају свој максимум у заштити живота, здравља и имовине наших грађана, као и животне средине и културног наслеђа. Само током 2012. године, припадници Сектора су били ангажовани на преко 41 хиљаду догађаја - од тога највише у пожарима (преко 33 хиљаде), током којих су спасили и евакуисали око 1.500 грађана.

Помоћник министра унутрашњих послова и начелник Сектора за ванредне ситуације Предраг Марић је нагласио да су пријем 500 нових ватрогасаца наредне године и средства опредељена у буџету за опремање наговештава боља времена за службу. Марић је уручио плакету за заслуге и допринос развоју Ватрогасно-спасилачких јединица министру унутрашњих послова Ивици Дачићу, као и плакете за ревност у служби и изузетно залагање припадницима Сектора.

Награђени су: Саша Ранчић, помоћник начелника Управе за Ватрогасно-спасилачке јединице, Влада Племић, начелник Одељења у Управи за Ватрогасно-спасилачке јединице, Стеван Пејић, начелник Одељења за ВС у Сремској Митровици, Срђан Митровић, начелник Одељења за ВС у Прокупљу, Горан Ђорђевић, начелник Одељења за ВС у Пожаревцу, Горан Посркача, начелник Одељења за ВС у Пријепољу, Миодраг Марјановић, начелник Одељења за ВС у Лесковцу, Миле Јовичић, командант ватрогасно-спасилачке бригаде у Београду, Миле Николић, командант ватрогасно-спасилачке бригаде у Ваљеву, Миљан Панић, заменик команданта у Пироту.

Као Дан заштите од пожара обележава се 7. новембар јер се за тај датум везују почеци организоване заштите од пожара у Србији у време владавине кнеза Милоша Обреновића, односно тада је донета Уредба против пожара 1834. године. Од тог времена заштита од пожара развијала се у складу са различитим облицима државног уређења и у континуитету све до данас. Усвајањем новог Закона и Стратегије заштите од пожара створен је основ за ефикаснију заштиту људи и материјалних добара, кроз бољу организацију и оспособљеност ватрогасно-спасилачких јединица и уопште унапређење заштите од пожара превентивним деловањем кроз предузимање и примену мера безбедности свих субјеката и информисаности грађана.

 

СЕКТОР ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ
Кнеза Милоша 101, 11000 Београд +381 (0)11 3062000
овде нам можете писати