06. јул 2013. године - Краљево

Ибар 2012 - Здружена вежба спасавања на води припадника Сектора за ванредне ситуације

 

Током јула месеца ове године одржана је девета по реду здружена вежба спасавања на води „ИБАР 2013“ која је окупила преко три стотине најспремнијих припадника Сектора за ванредне ситуације – ватрогасно-спасилачких јединица, специјалистичких тимова за спасавање и рад на води и тимова за спасавање из рушевина. На вежби су учествовали и припадници Горске службе спасавања Србије, Црвеног крста Краљева, Добровољног ватрогасног друштва Краљева, Кајак-клуба „Ибар“ из Краљева и ПУ Краљево.

Вежба је одржана у подножју средњовековног града Маглич, на левој обали Ибра, са циљем да се увежба и демонстрира спремност тимова за спасавање угрожених на води и координација њихових активности са другим јединицама. Уз то, сврха вежбе је била стицање нових знања и вештина приликом спасавања на води, као и увежбавање и координација свих специјалистичких тимова који учествују у ванредним ситуацијама спасавања на води. 

У оквиру вежбе одржана је обука о управљању пловилима, мерама безбедности и понашању на реци, коју су извели припадници Кајак клуба "Ибар" из Краљева. Демонстрацију пружања прве помоћи утопљенику извео је Црвени крст Краљева у сарадњи са Црвени крстом Србије. Горска служба спасавања је извела вежбу пребацивања повређеног лица преко реке у садејству са Црвени крстом Србије и Црвеним крстом Краљево. Специјалистички тимови за спасавање из рушевина и спасавање на води Сектора за ванредне ситуације из Ниша, Краљева, Зајечара, Крагујевца и Бора извели су вежбу спасавања повређеног лица преко набујале реке у садејству са Црвени крстом Србије и Црвеним крстом Краљево. 

Након вежбе, организован је спуст за све учеснике низ Ибар ка Матарушкој бањи.

 

 

 

 

 

СЕКТОР ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ
Кнеза Милоша 101, 11000 Београд +381 (0)11 3062000
овде нам можете писати