07. новембар 2013. године - Београд


Обележен Дан заштите од пожара

У Београду је обележен Дан заштите од пожара одржавањем јавно показне вежбе „АДА 2013“. Вежбу су извели припадници Сектора за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова заједно са припадницима Жандармерије.

Поводом Дана Заштите од пожара уручена је плакета захвалности Председнику Владе и министру унутрашњих послова Републике Србије, господину Ивици Дачићу. Обраћајући се присутнима, Премијер је честитао на успешно изведеној вежби и истакао да је циљ државе да се створи снажан систем за реаговање у ванредним ситуацијама, који ће омогућити грађанима да се осећају сигурно. Нагласио је да би припадници ватрогасно-спасилачких јединица због свакодневног ангажовања на спасавању и пружању помоћи суграђанима у случају пожара, поплава, земљотреса, у свакој држави били хероји, али и да свакодневно морају да се доказују, јер само једна грешка може да поништи све добро урађено. Изразио је очекивања да ће бити обезбеђена додатна средства за обуку као и савремену опрему за припаднике ватрогасно-спасилачких јединица.

Ватрогасне-спасилачке јединице су ангажоване у свим ванредним догађајима на територији Србије. Само током ове године, припадници Сектора су били ангажовани на преко 24 хиљаде интервенција, од тога највише у пожарима (преко 18 хиљада), током којих су спасили 1.214 грађана. Све то сведочи да су припадници ватрогасно-спасилачких јединица на хуманим и тешким задацима показали солидарност спасавајући животе и имовину суграђана и оправдали њихово поверење.

Плакету захвалности за одличну сарадњу на заједничким активностима добила је и Хеликоптерска јединица Министарства унутрашњих послова, као и припадници Сектора који су показали изузетну пожртвованост у раду.

 

Током вежбе су биле приказане тактичке и техничке могућности припадника ватрогасно спасилачких јединица за спасавање угрожених, уз ангажовање свих расположивих ресурса и тимова за спасавање и рад на води и спасавање из рушевина Сектора за ванредне ситуације, као и заједничко реаговање са другим јединицама. Вежбу су извели припадници београдске ватрогасно-спасилачке бригаде, ронилачки тим Жандармерије, регионални специјалистички тимови за спасавање и рад на води и из рушевина, као и спасилачки тим Јавног предузећа "Ада Циганлија". Циљ вежбе је био да се у реалним условима прикажу техничке и тактичке могућности заједничког реаговања учесника вежбе приликом интервенција у ванредним ситуацијам

 

Дан заштите од пожара се обележава 7. новембра јер је тог дана давне 1834. године министар унутрашњих послова, Ђорђе Протић, испуњавајући налог кнеза Милоша Обреновића, сачинио и потписао „Уредбу о гашењу пожара“.

Протекао је дуг период од првих облика организације на малим интервенцијама до ватрогасно-спасилачких чета, батаљона и бригаде. Пређен је дуг и тежак пут почињујући од секира, вила чакљи, кофа, бачви за воду до модерних ватрогасних возила опремљених са модерном техником и опремом.

 

 

 

СЕКТОР ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ
Кнеза Милоша 101, 11000 Београд +381 (0)11 3062000
овде нам можете писати