05. фебруар 2014. године - Србија


Ванредне ситуације проглашене у местима у АП Војводина због

екстремних временских услова и јаког ветра

 

У периоду од 30.јануара до 03.фебруара 2014.године, екстремни временски услови и јак олујни ветар у кошавском подручју створио је сметове и снежне наносе и до неколико метара који су блокирали друмски и железнички саобраћај. Велики број људи остао је завејан на путним правцима у Средњебанатском, Јужнобанатском, Јужнобачком и Браничевском управном округу, а ванредна ситуација је била проглашена у Зрењанину, Панчеву, Кањижи и Бачкој Тополи.

Приоритет свих служби заштите и спасавање било је спасавање грађана у угроженим подручјима АП Војводина. Заједничким напорима свих припадника Сектора за ванредне ситуације, Жандармерије и Хеликоптерске јединице Министарства унутрашњих послова, Војске Србије али и Црвеног Крста и других субјекта заштите и спасавања у ванредним ситуацијама радилo сe без престанка четири дана како би сви угрожени били евакуисани и збринути.

Најкритичније ситуације су биле на магистралном путу Зрењанин-Београд на деоници између Стајићева и Перлеза, као и на Аутопуту Е-75, деонице у оба смера између Суботице, Бачке Тополе и Бачке Паланке, као и на магистралном путу М 22 између Бачке Тополе и Суботице код места Мали Београд.

Акције спасавања и пружања помоћи

Ватрогасно-спасилачка екипа из Пожаревца евакуисала је и спасила 19 особа из снежних сметова у околини Пожаревца, код места Кличевац у Браничевском округу. Код Зрењанина, код Стајићева и Перлеза, ватрогасно спасилачке екипе су заједно са Црвеним крстом спасиле и збринуле 150 особа, док је Војска Србије са два хеликоптера у пет налета евакуисала 89 особа. Код Бачке Тополе и Фекетића, на Аутопуту Е-75 и магистрaлном путу М-22, око 140 ватрогасаца спасилаца је било ангажовано на евакуацији и збрињавању око 800 грађана. Припадници Хеликоптерске јединице Министарства унутрашњих послова су у више налета евакуисали око 90 грађана. На истом потезу, хеликоптерима Војске Србије евакуисано је 82 особе, док је за извлачење теретних возила и аутобуса код Фекетића био је ангажован војни тенк. Код Врбаса је евакуисано 84 путника из два међународна воза, а путници су потом били збринути у Спортском центру у Врбасу. Акцију спасавања су спровели припадници ватрогасно-спасилачких јединица Сектора за ванредне ситуације и Жандармерије Министарства унутрашњих послова.

 

Током овог периода изузетна сарадња је остварена са Црвеним крстом Србије и њиховима националним тимом за спасавање, евакуацију и збрињавање у екстремним зимским условима. Екипе Црвеног крста и око 100 волонтера у сарадњи са Сектором за ванредне ситуације у Бачкој Тополи и Малом Иђошу организовали су збрињавање за око 1700 особа.

Током овог периода, Министарство саобраћаја је издало забрану саобраћаја на деоници ауто-пута Е-75 у оба смера, од саобраћајне петље “Суботица север” до саобраћајне петље “Темерин”. Гранични прелази са Мађарском су били затворени за сав саобраћај, а на путевима у АП Војводина је око 230 теретних моторних возила остало блокирано. Железнички и речни саобраћај је такође био у прекиду до 05.фебруара 2014.године.

 

 

 

 

 

СЕКТОР ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ
Кнеза Милоша 101, 11000 Београд +381 (0)11 3062000
овде нам можете писати