28. фебруар 2014. године - Србија

 

Обележен 1. март - Светски дан Цивилне заштите

Сектор за ванредне ситуације је пригодним свечаностима широм Републике Србије обележио 1. март - Светски дан цивилне заштите. Централна манифестација одржана је у Управи за ванредне ситуације у Београду. Обележавању Светског дана Цивилне заштите присуствовали су и присутнима се обратили председник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова, господин Ивица Дачић и помоћник министра и начелник Сектора за ванредне ситуције Предраг Марић.

Премијер  Дачић се обратио присутнима уз поруку да  систем цивилне заштите треба јачати и развијати и нагласио да су јединице Цивилне заштите као подршка јединицима Сектора за ванредне ситуације, неопходне у случају великих природних и од стране човека изазваним катастрофама: "Искуство показује да је све више ванредних ситуација. Све је више поплава, земљотреса и пожара, при чему је све више жртава тако да је помоћ Цивилне заштите у реаговању неопходна. Он је нагласио да је потребно више снага и средстава да би јединице Цивилне заштите могле да одговоре новим безбедносним ризицима и изазовима у области ванредних ситуација.

Помоћник министра и начелник Сектора за ванредне ситуације, господин Предраг Марић је, обративши се присутнима, истакао да жели да што више људи буде обучено, да што више њих добије униформе и да што више живота буде спасено. Цивилна заштита у Републици Србији поново добија на значају и интензивно се ради на њеном јачању и враћању угледа. Нагласио је да је одзив за попуну јединица цивилне заштите преко 95 одсто, и да је то чињеница на коју Србија треба да буде поносна. Такође, захвалио је Министарству одбране на помоћи у обнављању овог сиситема.

Начелник Управе за цивилну заштиту, господин Братислав Ранчић, представио је резултате рада у 2013. години и план активности за 2014. годину. Он је нагласио да је између осталог прошле године донесено низ нормативних аката из области цивилне заштите, као и да су одржана 33 курса за припаднике специјализованих јединица. Истакнуто је да је током прошле године изведена јавно показна вежба „Ада 2013“, као прва вежба јединица цивилне заштите након више од 20 година. У наредном периоду следи набавка униформи и опреме за припаднике, њихова даља обука и стварање услова за оперативну употребу јединица цивилне заштите. 

На свечаности су додељене захвалнице појединцима и установама, а један од добитника је и премијер Дачић.

 

       

Светски дан Цивилне заштите се обележава у целом свету почев од 1990. године одлуком Генералне скупштине Међународне организације цивилне заштите (ICDO) са циљем да се укаже на витални значај и улогу служби цивилне заштите у случају свих типова несрећа и катастрофа и суочавању са њима – да се ода признање за њихове напоре, жртве и подвиге.                                

Обележавањем овог Дана, Сектор за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова Републике Србије жели да утиче на подизање нивоа свести о значају развијања националних капацитета и безбедносне културе грађана у суочавању са све учесталијим ванредним ситуацијама које погађају наш регион.

 

 

СЕКТОР ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ
Кнеза Милоша 101, 11000 Београд +381 (0)11 3062000
овде нам можете писати