15-23. мај 2014. године - Србија


Разорне поплаве изазвале ванредну ситуацију у Републици Србији

 

Република Србија суочила се у мају са катастрофалним поплавама, узрокованим обилним падавинама. Ванредна ситуација проглашена је у почетку у пет градова и 14 општина, а од 15. маја до 23. маја била је на снази на целој територији наше земље.

Ванредно стање проглашено је у девет градова (Ваљево, Шабац, Лозница, Чачак, Краљево, Јагодина, Ужице, Сремска Митровица, Зајечар) и 31 општини (Пожаревац, Обреновац, Бајина Башта , Косјерић, Пожега, Уб, Осечина, Љиг, Лајковац, Мионица, Богатић, Владимирци, Коцељева, Мали Зворник, Крупањ, Љубовија, Горњи Милановац, Лучани, Ражањ, Алексинац, Дољевац, Смедеревска Паланка, Велика Плана, Параћин, Ћуприја, Свилајнац, Деспотовац, Рековац, Трстеник, Шид и Рача).

Услед наглог пораста нивоа воде реке су се излиле, што је довело до тешких последица у Колубарском, Мачванском, Моравичком,Помораском округу и београдској општини Обреновац. Колубаре, Тамнаве, и Уб створиле су проблеме у општинама: Обреновац, Ваљево, Осечина и Коцељева, Јадар у Лозници, Млава у Костолцу, Западна Морава и Чемерница у Чачку и Краљеву, Деспотовица у Горњем Милановцу, Велика Морава у Јагодини, Параћину, Ћуприји и Свилајнцу. Сава је претила да угрози Сремску Митровицу, Шабац и Шид. Клизишта су углавном погодила општине у Златиборском (Бајина Башта, Косјерић) и Мачванском округу (Крупањ, Мали Зворник и Љубовија).

Током мајских поплава поплављен је велики број кућа, а водопривредни и системи снабдевања електричном енергијом били су угрожени. У неколико области, посебно у западном делу Србије у близини границе са Босном и Херцеговином, велика количина падавина изазвала је активирање клизишта и одрона, поготову у Бајиној Башти, Крупњу и Малом Зворнику, где су многе куће и путеви уништени и оштећени.

 

 

Ватрогасци-спасиоци, полиција (Жандармерија, САЈ, ПТЈ, Хеликоптерска јединица),  Војска Србије, Црвени крст и Горска служба спасавања евакуисали су и спасли преко 31 хиљаду људи, а велики број грађана напустио је своје домове након добијања информација од надлежних органа о потреби за евакуацијом. Само из најугроженије општине Обреновац, више од 25 хиљада људи је евакуисано. Многи су били смештени у привременим прихватилиштима или код породице и пријатеља. Одређени број грађана се вратио у своје домове, међутим, многима су куће и даље неусловне за живот.

Сектор за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова Републике Србије је ангажовао комплетан оперативни састав ватрогасно - спасилачких јединица, све специјалистичке тимове за спасавање и рад на води, као и специјализоване јединице Цивилне заштите за рад на води у угроженим подручјима на спасавању и помагању погођеном становништву, ојачавању насипа и испумпавању воде. Припадници полиције, Жандармерије, Војске Србије, Црвеног крста и Горске службе спасавања су такође дали велики допринос у помагању угроженима.

 

Фотографије Бироа за сарадњу с медијима

 

У складу са смиривањем ситуације на терену, на предлог Републичког Штаба за ванредне ситуације, Влада Србије је 23. маја, донела Одлуку о укидању ванредне ситуације на територији Републике Србије, која је остала на снази само у појединим општинама због озбиљних последица које су претрпеле. Након повлачења воде, била је неопходна биолошка деконтаминација, дезинфекција и чишћење погођених подручја, као и дистрибуција лекова, хране и воде за пиће преко Црвеног крста. Настављене су активности на санирању клизишта, јачању и обнављању насипа, исумпавању воде и др.

Међународна помоћ

У циљу ефикаснијег одговора на ванредну ситуацију, Република Србија прихватила је помоћ међународне заједнице – на билатералној основи од Руске Федерације, Словеније и Мађарске, али и мултилатералној преко Европске комисије, Генерaлног Директората за цивилну заштиту и хуманитарну помоћ и Европског механизма цивилне заштите.

Током поплава, на терену су били ангажовани тимови из 14 земаља – Аустрије, Белорусије, Бугарске, Данске, Македоније, Мађарске, Немачке, Румуније, Руске Федерације, Словеније, Француске, Хрватске, Црне Горе и Чешке. Тимови су располагали опремом за спасавање угрожених и испумпавање воде пумпама великог и средњег капацитета. На захтев Министарства здравља и у координацији са Сектором за ванредне ситуације, Немачка, Француска и Мађарска упутиле су тимове за пречишћавање и производњу питке воде.

Тимови су од 16. маја били ангажовани на подручју Обреновца, Костолца, Лазаревца, Шапца, Сремске Митровице, Јагодине, Параћина, Колубаре, Шапца, Прогара и Уба уз координацију припадника Министарства унутрашњих послова и Војске Србије и у складу са потребама локалних штабова за ванредне ситуације. Већина међународних тимова напустила је Србију 31. маја због нормализације стања на терену. Поред спасилачких тимова, у периоду од 17. до 27. маја, на спасавању и евакуацији угрожених, али и извиђању, достављању хране и намирница били су ангажовани и хеликоптери из Белорусије, Македоније, Мађарске, Немачке, Руске Федерације и Словеније, али и из контигента Eулекса. Њихове активности су координиране заједно са Хеликоптерском јединицом МУП.

Помоћ у успешној координацији међународних тимова, у периоду од 17. маја до 2. јуна, пружао је тим из Европске комисије (Европског механизма цивилне заштите), као и тим Уједињених нација за процену и координацију у случају катастрофа (UNDAC). Поред тога, тимови су обилазили угрожена подручја како би утврдили размеру штете и последица катастрофалних поплава (Крупањ, Шабац, Костолац, Јагодина, Бајину Башту, Свилајнац), али и извиђали терен из ваздуха.

Европска комесарка за цивилну заштиту и хуманитарну помоћ Кристалина Георгијева посетила је угрожена подручја у Републици Србији и том приликом донирала хуманитарну помоћ (два велика агрегата, мобилни агрегат са расветом, мобилне тушеве са резервоарима за деконтаминацију (6), пољске кревете, вреће за спавање, воду и оброке), док је европски комесар за регионалну политику Јоханес Хан обишао подручја угрожена поплавама и упознао се са заједничким активностима ватрогасно-спасилачких јединица и аустријског тима за испумпавање воде ангажованих на подручју Шапца.

Припадници Сектора за ванредне ситуације координирали су прихват хуманитарне помоћи у опреми за хитне интервенције за заштиту и спасавање људи и материјалним добрима. Хуманитарна помоћ стигла је од Азербејџана, Белорусије, Велике Британије, Израела, Јапана, Кореје, Румуније, Русије, Словеније, Црне Горе, али и од Уједињених нација, Организације за европску безбедност и сарадњу, Европске комисије и Еулекса, али и многих правних и физичких лица, из Србије и иностранства. Намирнице су дониране и дистрибуиране преко Сектора за финансије, људске ресурсе и заједничке послове и Црвеног крста.

 

 

 

 

 

 

 

СЕКТОР ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ
Кнеза Милоша 101, 11000 Београд +381 (0)11 3062000
овде нам можете писати