Обука регионалних тимова за спасавање и рад на води

На локацији Маглич, на реци Ибар извршен је други циклус обуке регионалних тимова за спасавање и рад на води. На обуци 15. и 16. септембра учествовали су Регионални тимови ВСЈ Краљево и ВСЈ Ниш. Други термин обуке на којем су учествовали Регионални тимови ВСЈ Београд и ВСЈ Нови Сад био је 21. и 22. септембра 2009. године. 

 

За обуку и тренинг користила се опрема која је добијена за спасавање у води. Први део обуке састојао се у вежбању маневрисања чамцем, да се правилно крене са обале, превесла река и безбедно пристане на другу обалу. Вежбала се и техника враћања у чамац у нормални положај и безбедан улазак свих чланова посаде уколико додје до превртања чамца. Увежбавао се и самосталан улазак у чамац без помоћи осталих спасилаца.

 

Други део обуке је био увежбавање пребацивања жртве са једне на другу страну реке и спасавање жртава из реке.

 

Трећи део обуке односио се на рад спасилачких тимова када је немогуће стићи чамцем до места интервенисања или када ситуација захтева брзо реаговање а нема се времена за ангажовање чамца. Од спасиоца се захтева познавање више вештина као што су добро познавање технике пливања и изузетно добру пливачку кондицију, познавање технике читања река (препознавање могућих опасности у води).

 

Прва фаза овог дела обуке је заузимање правилног става у реци што подразумева плутање у правилном положају и визуелно осматрање наилазећег дела реке.

 

Друга фаза је спасавање жртве која плута бујицом. Спасавање врше два спасиоца помоћу ужета за спасавање којим је везан један спасилац и он скаче у воду према жртви док га други држи са обале.

 

Четврти део обуке се тицао превођења више жртава са једне на другу обалу. Ова вежба се изводи тако што се два ужета поставе преко реке у цик-цак што омогућава спасиоцу да хода техником корњаче.

 

СЕКТОР ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ
Кнеза Милоша 101, 11000 Београд +381 (0)11 3062000
овде нам можете писати