Примопредаја ватрогасних возила која су купљена средствима Националног инвестиционог плана

24. децембар 2009.године


Дана 24. децембра 2009. године у Бригади Београд одржана је примопредаја возила која су набављена из Националног инвестиционог плана. Испоручено је 10 нових ватрогасно-спасилачких возила од укупно 12 возила предвиђених за набавку Националним инвестиционим планом. Возила ће бити распоређена у четири регионална центра: Београду, Новом Саду, Крагујевцу и Нишу.


Примопредаји возила присуствовао је министар унутрашњих послова, господин Ивица Дачић, државни секретар Министарства финансија, господин Слободан Илић, помоћник министра унутрашњих послова господин Предраг Марић.


Током деведесетих година и тешког периода за нашу државу није било инвестирања у развој и опремање. Тада су ватрогасно-спасилачке јединице на територији Републике Србије пролазиле кроз тежак период, јер су обављале предвиђене задатке у изузетно отежаним условима, са застарелом техником, опремом и возилима.


Међутим, пожртвовање ватрогасаца-спасиоца је у свим интервенцијама било изузетно. Успевали су да одговоре и на најтеже изазове користећи возила просечно 25 година стара. Све интервенције у којима су припадници Сектора учествовали у протеклом периоду - експлозија у фабрици „Први партизан“, пожар у КБЦ „Драгиша Мишовић“, реаговање приликом поплава у западној Србији, пожар у Фабрици аутомобила „Застава“ у Крагујевцу..., говоре о храбрости ватрогасаца-спасиоца који су изузетним залагањем спречили катастрофе већих размера. Улагање у адекватно опремањње Сектора за ванредне ситуације, између осталог и новим возилима, ће засигурно унапредити квалитет рада, брзину интервенција, и заштиту, како грађана Републике Србије тако и самих припадника ватрогасно-спасилачких јединица.


Предате су и две термо-визијске камере које је набавило Министарство унутрашњих послова. Ове камере служе за детекцију повишене температуре. Могу се користити за претрагу терена када је видљивост смањена што ће омогућити ватрогасцима спасиоцима да се лакше крећу кроз простор у отежаним условима. Мерењем температуре може лакше да се пронађе жариште пожара што доводи до бржег гашења, веће сигурности ватрогасаца спасилаца и уштеде средстава за гашење пожара.


Начелник сектора за ванредне ситуације Предраг Марић уручио је Плакету министру унутрашњих послова Ивици Дачићу, у знак захвалности за све што је до сада учинио за модернизацију Сектора.


У складу са напорима Владе Републике Србије и чињеницом да посао ватрогасца-спасиоца спада у високо ризична занимања, најјача осигуравајућа друштва у Србији су препознала изузетну храброст, и пре свега, хуманост које карактеришу припаднике службе за одговор у случају ванредних ситуација, те су одлучила да 15 најхрабријих и најпожртвованијих ватрогасаца-спасиоца из Србије награде полисом животног осигурања.

           
           
           

СЕКТОР ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ
Кнеза Милоша 101, 11000 Београд +381 (0)11 3062000
овде нам можете писати