08.10.2009.

Показна вежба специјалних тимова за брзи одговор и спасавање у случају земљотреса, клизишта, терористичких напада и осталих ванредних ситуација одржана је у Сремској Каменици у разрушеној згради Радио-телевизије Војводина.

 

Дана 08.10.2009. године је у разрушеној згради у Сремској Каменици одржана показна вежба специјалних тимова Министарства унутрашњих послова припадника за брзи одговор и спасавање у случају земљотреса, клизишта, терористичких напада и осталих ванредних ситуација, које чине припадници Сектора за ванредне ситуације и Жандармерије.  Ови тимови ће бити распоређени у Београду, Новом Саду, Нишу, Кргујевцу и Ваљеву. Вежби су присуствовали помоћник министра унутрашњих послова и начелник Сектора за ванредне ситуације господин Предраг Марић, полицијски аташе Француске господин Доминик Бофи, помоћник команданта Жандармерије господин Бојан Марковић начелник Управе за образовање и науку Министарства унутрашњих послова  господин Јанош Копас и њихови сарадници.

Од 28. септембра до 8. октобра 2009. године у Новом Саду одржана је обука  специјалних тимова Министарства унутрашњих послова за брзи одговор и спасавање у случају земљотреса, клизишта, терористичких напада и осталих ванредних ситуација. Обуку су вршили експерти за спасавање из рушевина Министарства унутрашњих послова Француске. Ово је био други део обуке која се изводи у три етапе (нивоа), од којих су прве две у Републици Србији, а трећа у специјалном тренинг центру за обуку у Француској. Дргуги ниво обуке је прошло 26 припадника Министарства унутрашњих послова.

Током курса организована је и спроведена прва обука службених паса за претрагу и проналажење угрожених лица у рушевинама.

Специјални тимови за спасавање из рушевина су образовани тако да њихови припадници поред редовних дужности, у случају ове врсте ванредне ситуације могу брзо и адекватно да пруже одговор. Оваквом организацијом се заобилази дуплирање људства, смањују издаци, рационализују средства, а добијају уиграни, стручни тимови, који могу брзо и ефикасно да дејствују.

Рушевине Рушевине Рушевине Рушевине Рушевине Рушевине
Рушевине Рушевине
Рушевине
Рушевине    

 

СЕКТОР ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ
Кнеза Милоша 101, 11000 Београд +381 (0)11 3062000
овде нам можете писати