15.-26. март .2009.

Oбукa специјалних тимова за спасавање у случају рушевина одржана је у Сремској КаменициРепублика Србија, од 15 - 26 марта 2009 године

 

 

Обука за специјалне тимове за спасавање у случају рушевина, је одржана у Сремској Каменици,  Република Србија, од 15 - 26 марта 2010 године. Обука је одржана у организацији Сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије, у сарадњи са Амбасадом Републике Француске у Београду, те Управом за цивилну заштиту Министарства унутарњих послова, прекоморских територија и територијалних заједница Француске Републике.

 

Обуку су вршили експерти за спасавање из рушевина Министарства унутрашњих послова Француске. Ово је био трећи пут да инструктори из Француске, врше обуку наших спасиоца. Ово је била прва етапа обуке, која се изводи у три нивоа.

На обуци су учествовали ватрогасци-спасиоци из јединица у Београду, Новом Саду, Ваљеву, Бору, Крагујевцу и Нишу. Укупно 22 полазника.

Паралелно са обуком за спасиоце из рушевина, вршила се и обука за водиче службених паса и обука службених паса за спасавање из рушевина. У обуци су учествовали припадници Сектора за ванредне ситуације и Жандармерије. Укупно 8 полазника.

Обука се одвијала у две фазе.

Прва фаза био је теоријски део, где су се стицала знања на пословима претраге и спасавања из рушевина. Прва фаза је трајала недељу дана.

Друга фаза састојала се из практичног рада и употребе стечених знања. Свакодневно су извођене практичне вежбе, а инструктори су вршили обуку и оцењивали рад будућих спасилаца. Друга фаза је трајала пет дана. Практична обука је одржана у Сремској Каменици, у разрушеној згради Радио-телевизије Војводина.

Последњи дан обуке био је резервисан за тестирање, а после тога за уручење диплома.

Додели диплома присуствовали су помоћник начелника Сектора за ванредне ситуације господин Иван Барас, полицијски аташе Француске амбасаде у Београду господин Доминик Бофи, Начелник управе за ватрогасно спасилачке јединице господин Горан Николић и заменик начелника управе за ватрогасно спасилачке јединице господин Драган Дончевски.

 

СЕКТОР ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ
Кнеза Милоша 101, 11000 Београд +381 (0)11 3062000
овде нам можете писати