Експлозија у фабрици муниције "Први партизан"

У експлозији у фабрици муниције "Први партизан" која се догодила у вечерњим сатима 3. септембра 2009. године, погинуло седморо радника, од којих шест жена и један мушкарац.

uzice

У фабрици муниције "Први партизан" у Ужицу у четвртак увече, 3. септембра 2009. године догодиле су се четири експлозије. Прва експлозија догодила се око 21.15 часова у одељењу за барутно пуњење.
Несрећа се догодила у фабричким тунелима у погону за пуњење муниције. Ватрогасно спасилачке екипе стигле су на терен два минута после прве експлозије. Прилаз месту несреће је био неприступачан, јер су се у тренутку када су ватрогасно спасилачке екипе дошле на лице места, догодиле још три експлозије. У гашењу пожара учествовало је 16 ватрогасно-спасилачких возила и 50 ватрогасаца – спасилаца Сектора за ванредне ситуације.  

У лагумима задимљеним после експлозије видљивост је у први мах била само двадесетак сантиметара, што је представљало опасност за ватрогасно-спасилачке екипе које су настојале да локализују пожар. Због високих температура и слабе видљивости, кретање је било отежано. Релативно споро се напредовало због отежаних услова. Приоритет је био да се извуку угрожени, да се спречи да се пожар прошири на лакирницу и складиште готових производа.

Подједнако важну улогу су имали како ватрогасаци-спасиоци који су били на првој борбеној линији тако и они који су извршавали задатке у станици. Логистичка подршка дата је кроз пуњење боца са ваздухом, допремање средстава и опреме неопходне за акцију гашења пожара на лицу места.

Уз много прибраности, пуне концентрације и тимског рада пожар је стављен под контролу 45 минута после експлозије, после чега је започето са вентилирањем фабричког постројења. У ваздуху се два сата после поноћи и даље осећао мирис барута.

У експлозији је погинуло седморо радника фабрике а 14 лица је лакше повређено. Повредјени су углавном били интоксинирани угљенмоноксидом и они су медицински збринути и отпуштени кућама. Међу њима је и један ватрогасац који је учествовао у спасавању унесрећених.

У другој смени у овој фабрици радило је око 300 људи. Серија експлозија и пожар који је уследио нису нанели већу штету у самој фабрици. Узрок несреће биће утврђен истрагом.

Поред анализе узрока оваквих несрећа важно је и како реагују и како су лоциране ватрогасно спасилачке и друге екипе за санацију технолошких несрећа. По првим анализама оне су реаговале брзо, као и екипа за ванредне ситуације МУП-а Србије. Ужицу су у помоћ притекле и ватрогасно спасилачке екипе из суседних градова, мада потребе за њиховим ангажовањем, на срећу није било, пошто су локалне службе биле способне да локализују последице несреће.

ужице ужице ужице ужице ужице ужице

 

СЕКТОР ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ
Кнеза Милоша 101, 11000 Београд +381 (0)11 3062000
овде нам можете писати