Млади волонтери из десет војвођанских општина су оспособљени за
одбрану својих општина од непогода

УСАИД-овим програмом за планирање и реаговање у ванредним ситуацијама организована је обука у Омладинском кампу „Доборовољци у заштити од пожара – Ковачица 2009.“ Обука је одржана од 22. до 27. јуна. Сто младих волонтера, узраста од 14-18 година, учешћем у ватрогасној полигонској вежби и штафетној трци су показали шта су научили током петодневне обуке. Уз подршку Америчке агенције за међународни развој (УСАИД) ови млади људи из десет војвођанских општина савладали су вештине неопходне за безбеднији живот суграђана у својим срединама. Такмичење се одржало у суботу 27. јуна 2009. године у 12 часова у Ковачици. Теоријску и практичну обуку су вршили припадници Сектора за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова.

Млади из Бачке Тополе, Инђије, Кањиже, Ковачице, Куле, Новог Кнежевца, Сомбора, Суботице, Житишта и Зрењанина подељени у 10 тимова показали су способност реаговања у ванредним ситуацијама, рукујући ватрогасном опремом и савладавајући разноврсне препреке на полигону. Тиме се и завршила њихова теоријска и практична петодневна обука, којом су стекли потребна знања и вештине неопходне за одбрану својих општина у ванредним ситуацијама.

На церемонији проглешења победника говорили су:

Мирослав Кришан, председник општине Ковачица, Волтер Дојч, представник УСАИД-а у Србији и Иван Барас, помоћник начелника Сектора за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова Републике Србије.

Прво место освојила је екипа из Ковачице, друго из Житишта, а треће место припало је екипи из Зрењанина.

УСАИД-ов програм за планирање и реаговање у ванредним ситуацијама представља партнерство државе, локалне заједнице, националних и међународних организација, са циљем јачања сигурности и економске стабилности у земљи. Више од 70 општина на територији Србије укључено је у УСАИД-ов прогам.

Омладински камп „Доборовољци у заштити од пожара – Ковачица 2009“ на једном месту окупили су представнике општина, добровољних ватрогасних друштава, чланове Црвеног крста и представнике Министарства унутрашњих послова. УСАИД-ов програм за планирање и реаговање у ванредним ситуацијама подржао је организацију омладинског кампа у Ковачици.

Намера је да овај камп постане традиционалан, односно да буде организован сваке године како би се остварио континуитет у едукацији школске деце на тему заштите од пожара и реаговања у случају природних и изазваних катастрофа.


Ковачица01 Ковачица02 Ковачица03 Ковачица04 Ковачица04 Ковачица06
Ковачица07 Ковачица08 Ковачица09      


СЕКТОР ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ
Кнеза Милоша 101, 11000 Београд +381 (0)11 3062000
овде нам можете писати