Међународни семинар о заштити од поплава
26-28.05.2009. године, Београд

Seminar

У периоду од 27. до 28. маја 2009. године у Београду је одржан Међународни семинар о заштити од поплава и спасавању на води. Семинар је одржан у организацији Сектора за заштиту и спасавање Министарства унутрашњих послова и Данске агенције за ванредне ситуације (DEMA), а у оквиру активности Иницијативе за спремност и превенцију несрећа (DPPI).

Организација семинара на тему заштите од поплава део је Пројекта за реализацију донације Краљевине Данске Министарству унутрашњих послова, Сектору за заштиту и спасавање за 2009. годину, а на основу потписаног Меморандума о разумевању и сарадњи од 21. децембра 2007. године.

Семинар је окупио стручњаке из Данске, као и стручњаке у области заштите од поплава и спасавања на води из наше земље и региона Југоисточне Европе. На семинару су учествовали представници служби за заштиту и спасавање у случају катастрофа из држава чланица DPPI (Босне и Херцеговине, Бугарске, Македоније, Словеније, Србије, Турске, Хрватске, Црне Горе), као и стручњаци Републичке дирекције за воде, Института Јарослав Черни, ЈВП "Воде Војводине", Управе за ванредне ситуације Министарства одбране, затим представници USAID-а и Амбасаде Канаде у Београду, професори са Факултета безбедности и Криминалистичко-полицијске академије, Одељења за операције Команде Жандармерије и Одељења и Одсека Сектора за заштиту и спасавање Министарства унутрашњих послова Републике Србије. Семинар је окупио укупно 64 учесника.

Семинар су отворили помоћник министра и начелник Сектора, г-дин Предраг Марић, први секретар Амбасаде Краљевине Данске у Београду, г-дин Петер Ласен, г-дин Стефен Шмит, виши руководилац пројекта (ДЕМА) и шеф Секретаријата DPPI, г-дин Орхан Топчу. Почасни гости на отварању овог стручног семинара били су г-дин Самир Агић, помоћник министра сигурности БиХ и Зоран Беговић, помоћник министра унутрашњих послова Црне Горе.

Seminar 2009
Seminar Seminar

 

Током семинара је истакнута важност ове проблематике и нужност повезивања земаља у региону у заједничком одговору на ове ванредне догађаје, као и жеља Краљевине Данске да помогне код организовања и планирања тимова и јединица приликом заштите од поплава.

Први дан семинара

Првог дана семинара, после церемоније свечаног отварања сви учесници су упознати са циљем и програмом семинара, а затим су уследиле презентације представника Сектора за заштиту и спасавања Министарства унутрашњих послова РС, које су представиле организацију и припрему Сектора за заштиту од поплава, као и дејства Ватрогасно-спасилачких јединица у одбрани од поплава. Затим је Управа за ванредне ситуације Министарства одбране РС представила тренутну структуру и будућа очекивања своје службе, као и досадашња искуства, оцене и перспективе у отклањању последица елементарних непогода у Средње-банатском округу и региону. Потом су представници Републичке дирекције за воде Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС, упознали скуп са законским и институционалним оквиром одбране од поплава у нашој земљи.

Seminar
Seminar

У поподневној сесији представници из Хрватске, Словеније и Македоније су представили системе заштите од поплава у својим земљама, као и искуства у превентивном деловању и одбрани од великих поплава. Затим су представници Института „Јарослав Черни“ представили мапирање поплава у Србији, тренутно стање и будуће потребе, као и искуства у одбрани од бујичних поплава. На крају првог дана семинара представници Криминалистичко-полицијске академије Београд су представили научна сазнања о заштити од поплава.

 
Seminar
 

Други дан

Другог дана семинара сви учесници су присуствовали вежби спасавања на води и сакупљања неконтролисано истекле материје са површине водотока. У вежби на реци Сави су учествовали регионални специјалистички тимови за спасавање на води и посада ватрогасног брода Министарства унутрашњих послова РС.

Seminar   Seminar

Закључак је да је семинар оправдао очекивања и да је испуњен циљ - размењена су знања и искуства која се односе на организовање система заштите од поплава и спасавање на води, спровођења превентивних мера, припреме и планирања активности у случају великих поплава.

Препознато је да све земље региона југоисточне Европе имају сличне проблеме код планирања и организовања система за одговор на поплаве. Сагледано је тренутно стање организације заштите од поплава у земљама учесника семинара, пренета су драгоцена искуства и дате сугестије за будућност развоја области заштите од поплава.

Неопходна је даља сарадња и размена искустава кроз организовање сличних семинара, радионица или симулација у региону, а све у циљу изједначавања стандарда, процедура и свих осталих чинилаца, који би утицали на брз и ефикасан одговор на велике поплаве и ванредне ситуације уопште у региону југоисточне Европе.

За време одржавања стручног семинара организован је и састанак шефова служби за заштиту и спасавање у ванредним ситуацијама на коме су присуствовали помоћник министра и начелник Сектора, г-дин Предраг Марић са сарадницима, помоћник министра сигурности БиХ, г-дин Самир Агић и помоћник министра унутрашњих послова Црне Горе, г-дин Зоран Беговић, као и представници DEMA шеф Секретаријата DPPI.

Током састанка одржаног дана 27. маја 2009. године, шефови поменутих служби су се сагласили да, у циљу ефикасног одговора на ванредне ситуације, у првом реду на пожаре, поплаве, хемијске, биолошке, нуклеарне и радиолошке акциденте, земљотресе и друге природне и изазване катастрофе које могу угрозити државе, сачине заједничку изјаву којом су исказали приврженост у међусобном пружању помоћи уважавајући европске стандарде кроз сачињене стандардне процедуре и вољу да појачају активности у вези са потписивањем билатералних споразума, којима ће се регулисати сарадња и пружање помоћи у ванредним ситуацијама.

СЕКТОР ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ
Кнеза Милоша 101, 11000 Београд +381 (0)11 3062000
овде нам можете писати