AKТИВНОСТИ СЕКТОРА
8. децембар 2008,године круг фабрике "Вискоза"
Фабрика "ВИСКОЗА" Лозница

Лозница, 8. децембар 2008. године> Пожар у фабрици „Вискоза“ у Лозници

         Дана 8. децембра 2008. године око 8.30 часова избио је пожар у фабрици „Вискоза“ у Лозници. Пожар је најпре захватио подрумске просторије фабрике да би се током акције гашења, због велике задимљености и неприступачности жаришту пожара, проширио и на кровну конструкцију фабрике. Осим велике задимљености, која је настала због сагоревања полиуретанских материјала, пожар је пратила и висока температура која је доводила до местимичног пуцања армирано бетонске плоче, која је раздвајала подрумске просторије од приземља, и урушавања делова кровне конструкције па су ватрогасно-спасилачке екипе које су гасиле пожар морале у неколико наврата да се повуку из објекта због личне безбедности.
Поред свега поменутог, опасност је представљала и велика количина угљендисулфида (око 500 тона), који је складиштен у фабрици, а веома је експлозиван (границе експлозивности су 1,9-5%).
И поред свега, огромним напорима ватрогасно-спасилачких екипа Сектора за заштиту и спасавање МУП-а Републике Србије из Шапца, Сремске Митровице, Ваљева, Ужица и Београда пожар је после поноћи стављен под контролу и започето је његово догашивање.
У акцији гашења учествовало је 50 ватрогасаца са 15 ватрогасних возила.
После више од 25 часова борбе са ватреном стихијом, пожар је угашен.

Вискоза
Вискоза
Вискоза
Вискоза
Вискоза
Вискоза
6. април 2008. године, круг фабрике „Галеника“
,,ГАЛЕНИКА - ФИТОФАРМАЦИЈА,,  а.д.

Београд - Дана 6. априла 2008. године у 19.15 часова Ватрогасно-спасилачка бригада Београд добила је дојаву да је у кругу фабрике „Галеника“ дошло до пожара.

На лице места одмах се упућују шест возила и 18 ватрогасаца. По стизању прве екипе у 19.23 је јављено да из објекта излази жут дим. Из Командног оперативног центра им је речено да обавезно користе изолационе апарате и прекрију лице места средњом пеном. У ваздуху се осећао тежак опор мирис па је наређено да се сви удаље на безбедну даљину и да сви који прилазе објекту морају бити опремљени личном заштитном опремом и опремом за заштиту дисајних органа. Паралелно је тражена информација од надлежних руководиоца (радника Фитофармације) о којој се материји ради и чиме се може гасити. У 19.33 обавештена је токсиколошка екипа и градски центар за обавештавање од кога смо тражили и добили ружу ветрова.

Пожар је избио у складишту величине 40х20-30м у просторији величине 10х10м. Дошло је до пуцања буради са техничком супстанцом диметоат, која се користи за прављење инсектицида диметогал, а која су била тешка по 140 килограма.

Током интервенције и ноћи на Војно-медицинску академију је, после хемијског инцидента у "Галеници Фитофармација", превентивно послато на преглед 29 особа, које су учествовале у гашењу и санацији пожара, међу којима је било 20 припадника Ватрогасно-спасилачке бригаде Београд, седам радника "Галенике" и два припадника Полиције. Два ватрогасца су задржана на болничком лечењу због опекотина, док су остали пуштени.

Дана 07. априла 2008. године у 07.41 часова извршена је замена људства. На лицу места је остало једно возило са два ватрогасца ВЈ Земун и два возила са седам ватрогасаца ИВЈ Галеника.

У интервенцији је учествовало 44 ватрогасца и 16 возила.

Galenika 07
Galenika 04
Gaelnika 05
Galenika 06
Погледајте галерију фотографија
СЕКТОР ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ
Кнеза Милоша 101, 11000 Београд +381 (0)11 3062000
овде нам можете писати