AKTУЕЛНОСТИ
Обука из области заштите од пожара у манастиру Хиландар

 децембар 2009. године

У току је обнова Свете српске царске лавре манастира Хиландара на Светој Гори Атонској након пожара који је избио марта 2004. године. Упоредо са грађевисно-архитектонском обновом ради се и на успостављању ефикасног система заштите од пожара на свим објектима.

Сектор за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова, послаће своје припаднике како би ново-формираној ватрогасној јединици коју чине пет монаха ватрогасаца одржали кратку обуку. Представници Сектора би пружили стручно техничку помоћ у виду основне обуке из области заштите од пожара, употребе апратата за гашење пожара, употребе боца за дисање и начина гашења пожара.

 

Регионалне дискусије о Нацрту закона о ванредним ситуацијама

 


Према истраживању које обухвата 75 одсто локалних самоуправа (126 општина са територије читаве Србије), 95 одсто испитаника се сагласило са чињеницом да је неопходна реформа закона који би дефинисао, или прилагодио улогу локалних и републичких органа када су у питању ванредне ситуације.

Регионалне дискусије о Нацрту закона о ванредним ситуацијама и цивилној заштити одржале су се 02. новембра у Новом Саду, 04. новембра у Нишу, 19. новембра у Крагујевцу и 20. новембра у Београду. Представљени су делови истраживања о улози локалних самоуправа у ванредним ситуацијама. Регионалне дискусије организоване су у сарадњи са Министарством унутрашњих послова Републике Србије – Сектор за ванредне ситуације и америчком агенцијом за помоћ и сарадњу УСАИД.

У катастрофалним елементарним непогодама, техничко-технолошким и другим већим несрећама, једини могући начин да се, пре свега, припреме и спасу људи, а потом и материјална и културна добра, јесте кроз спровођење мера заштите у којима учествују све расположиве снаге.

Европски и светски стандарди почивају на децентрализованом и демилитаризованом деловању у проглашењу и управљању ванредним ситуацијама. Области заштите и спасавања су хуманитарне активности, у којима се одговорно располаже доступним средствима, од локалног ка националном нивоу.

Нови закон и код нас уводи те стандарде, оснива се централни орган, а преносе надлежности на локалне самоуправе, чија се улога сада битно мења јер постају кључни фактор у том процесу. Улога локалне самоуправе, покрајине и државе ће бити важан и унапред припремљен сервис за организовање грађана, компанија и других стручних служби у ванредним ситуацијама. Градови и општине у Србији ће, у складу са законом, уз узимање у обзир специфичних потреба и могућности имати и дефинисане одоговорности и овлашћења у управљању ванредним ситуацијама.

Овим законом грађани Србије, различита удуржења грађана, приватна и јавна предузећа и предузетници постају интегрални део система за управљање ванредним ситуацијама и њихови су најважнији корисници. Као резултат, унапређење сигурности грађана, њихове имовине и привредних инвестиција као и постојање ефикасног механизма за процену и наканду настале штете допринеће и укупном побољшању економске сигурности и стабилности у Србији.

 

Међународни турнир у техничким интервенцијама у саобраћају - Франкфурт 2009.

 


На међународном турниру у техничким интервенцијама у саобраћају од 21. до 24. октобра 2009. године које се одржало у Франкфурту екипа ВСЈ Сремска Митровица узела је учешће. На турниру је учествовало 30 тимова из 16 земаља са свих континената.

Такмичење се одржало по правилима и процедурама развијених европских земаља, са акцентом безбедности спасиоца и лица која се спасавају. Најосновнији елементи процедуре су савладани и примењивани су током такмичења.

Екипа је на високо стручном нивоу показала тактичко техничка умећа и за свој рад добила похвале од председника асоцијације као и од свих судија. Наша екипа је била једина која је из хаварисаних аутомобила евакуисала четири лица у три врсте вежби (комплексна 30 мин , стандард 20 мин. и брза 10 мин.)

 

Сектор за заштиту и спасавање прерастао је у Сектор за ванредне ситуације

грб

Влада је на заседању 25. јуна дала сагласност на Правилник о изменама и допунама Правилника о унутрашњем уређењу и систематизацији радних места у Министарству унутрашњих послова.  На основу нове систематизације Сектор за заштиту и спасавање прерастао је у Сектор за ванредне ситуације који је постао јединствена служба за управљање ванредним ситуацијама у Републици Србији.  

Сектор за ванредне ситуације у својој структури има 5 организационих јединица:

Управа за превентивну заштиту
Управа за ватрогасно-спасилачке јединице
Управа за управљање ризиком
Управа за цивилну заштиту

и Национални тренинг центар за ванредне ситуације.

 
Ковачица 2009.“ Обука за младе волонтере од 22. до 27. јуна


Млади волонтери из десет војвођанских општина су оспособљени за одбрану својих општина од непогода

УСАИД-овим програмом за планирање и реаговање у ванредним ситуацијама организована је обука у Омладинском кампу „Доборовољци у заштити од пожара – Ковачица 2009.“ Обука је одржана од 22. до 27. јуна. Сто младих волонтера, узраста од 14-18 година, учешћем у ватрогасној полигонској вежби и штафетној трци су показали шта су научили током петодневне обуке. Уз подршку Америчке агенције за међународни развој (УСАИД) ови млади људи из десет војвођанских општина савладали су вештине неопходне за безбеднији живот суграђана у својим срединама. Такмичење се одржало у суботу 27. јуна 2009. године у 12 часова у Ковачици. Теоријску и практичну обуку су вршили припадници Сектора за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова.

Млади из Бачке Тополе, Инђије, Кањиже, Ковачице, Куле, Новог Кнежевца, Сомбора, Суботице, Житишта и Зрењанина подељени у 10 тимова показали су способност реаговања у ванредним ситуацијама, рукујући ватрогасном опремом и савладавајући разноврсне препреке на полигону. Тиме се и завршила њихова теоријска и практична петодневна обука, којом су стекли потребна знања и вештине неопходне за одбрану својих општина у ванредним ситуацијама.

На церемонији проглешења победника говорили су:

Мирослав Кришан, председник општине Ковачица, Волтер Дојч, представник УСАИД-а у Србији и Иван Барас, помоћник начелника Сектора за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова Републике Србије.

Прво место освојила је екипа из Ковачице, друго из Житишта, а треће место припало је екипи из Зрењанина.

УСАИД-ов програм за планирање и реаговање у ванредним ситуацијама представља партнерство државе, локалне заједнице, националних и међународних организација, са циљем јачања сигурности и економске стабилности у земљи. Више од 70 општина на територији Србије укључено је у УСАИД-ов прогам.

Омладински камп „Доборовољци у заштити од пожара – Ковачица 2009“ на једном месту окупили су представнике општина, добровољних ватрогасних друштава, чланове Црвеног крста и представнике Министарства унутрашњих послова. УСАИД-ов програм за планирање и реаговање у ванредним ситуацијама подржао је организацију омладинског кампа у Ковачици.
Намера је да овај камп постане традиционалан, односно да буде организован сваке године како би се остварио континуитет у едукацији школске деце на тему заштите од пожара и реаговања у случају природних и изазваних катастрофа.

Ковачица01 Ковачица02 Ковачица03 Ковачица04 Ковачица04 Ковачица06
Ковачица07 Ковачица08 Ковачица09      
 
Здружена вежба спасавања на води ''Ибар 2009.'' 19-20.06.2009 године

субота,
20.06.2009. године

У организацији Сектора за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова Републике Србије, 20.06.2009. године у Краљеву на реци Ибар одржана је здружена вежба спасавања на води ''Ибар 2009.''
           
И ове године је по пети пут, у Краљеву  одржана већ традиционална здружена вежба спасавања на води ''Ибар 2009.'' Циљ вежбе је био стицање нових знања и вештина приликом спасавања на води, као и увежбавање и координација свих специјалистичких тимова који учествују у ванредним ситуацијама спасавања на води.
Пре вежбе је 17.06.2009. године, у просторијама Кајак клуба "Ибар" у Магличу, одржан радни састанак у циљу припреме вежбе спасавања на води "Ибар 2009", коме су присуствовали све вође тимова из свих организационих јединица Сектора за ванредне ситуације, као и вође тимова Жандармерије, ПТЈ МУП-а и Кајак клуб Краљево. На састанку је одређен командни штаб вежбе и прорађен детаљан план активности на вежби, уз посебне мере безбедности и начина понашања свих учесника у вежби.
Командант штаба је био Ђелош Бабовић, шеф Одсека за ванредне ситуације у Краљеву, а вежбом је руководио Александар Лазаревић, начелник одељења за координацију оперативних активности у седишту Сектора за ванредне ситуације.
Скуп свих учесника је почео дана 19.06.2009. године на левој обали реке Ибра, у подножју средњовековног града Маглич, где је формиран камп за смештај учесника у вежби.
Вежба је почела 20.06.2009. године, у 08,00 сати, постројавањем свих учесника и отварањем вежбе од стране начелника Управе за ватрогасно спасилачке јединице, господина Горана Николића. Затим је уследила обука о управљању пловилима, мерама безбедности и понашању на реци, коју су извели припадници Кајак клуба "Ибар" из Краљева. Вежбу и обуку у пружању прве помоћи утопљенику извео је Црвени крст Краљево.  Горска служба спасавања извела је вежбу евакуације људи преко реке и евакуацију повређеног преко реке, а вежбу превртања чамца и враћање посаде на чамац приказао је регионални тим за спасавање на води Одреда Жандармерије из Краљева. Спасавање утопљеника и указивање прве помоћи приказао је регионални тим спасавања на води Одељења за ванредне ситуације из Ниша, а вежбу прелазак преко реке уз помоћ ужади приказао је ПТЈ МУП Републике Србије. У свим сегментима вежбе активно су учествовали сви припадници Сектора за ванредне ситуације.
Након тога су сви учесници формирали посаде са укупно 43 чамца и кренули низ Ибар, где су демонстрирали усвојена практична знања. По доласку у Матарушку Бању, после пређених 14 km одржана је анализа вежбе са командним штабом и вођама посада Пред заједнички ручак свим учесницима су представљени  резултати вежбе и уручене су захвалнице заслужнима за организацију вежбе.
Вежбу је затворио помоћник министра унутрашњих послова, начелник Сектора за ванредне ситуације, господин Предраг Марић.
Укупан број учесника у вежби је био 325, са 43 посаде чамаца.
Највећи део организације вежбе поверен је Одсеку за ванредне ситуације који су и овог пута стручно и професионално извршили све постављене задатке.
Вежба је у потпуности успела, координација између свих тимова је била на високом нивоу, а сви учесници у вежби су показали високу професионалност и спремност да одговоре на све постављене задатке ванредних ситуација спасавања на води.

Ибар 2009
Ибар 2009
Ибар 2009
Ибар 2009
Ибар 2009
Ибар 2009
Ибар 2009
Ибар 2009
Ибар 2009
Ибар 2009
Ибар 2009
Ибар 2009
Ибар 2009
Ибар 2009
Ибар 2009
Ибар 2009
Ибар 2009
Ибар 2009
Ибар 2009
Ибар 2009
Ибар 2009
Ибар 2009
СЕКТОР ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ
Кнеза Милоша 101, 11000 Београд +381 (0)11 3062000
овде нам можете писати