Сектор унутрашње контроле

Активности

 

 

 

 

-OKРУГЛИ СТО У ОКВИРУ ПРОЈЕКТА „ЈАЧАЊЕ ЗАШТИТЕ ЉУДСКИХ ПРАВА ЛИЦА ЛИШЕНИХ СЛОБОДЕ И ОСУЂЕНИХ ЛИЦА У СРБИЈИ“ (03.10.2017. године)

Дана 03.10.2017. године, три представника Сектора унутрашње контроле учествовала су на округлом столу на тему унапређења механизма унутрашње контроле са упоредним прегледом најбоље праксе у државама чланицама Европске уније и Савета Европе. Округли сто је  организован у оквиру пројекта „Јачање заштите људских права лица лишених слободе и осуђених лица у Србији“ који финансирају Европска унија и Савет Европе, а реализује Савет Европе.

-ДРУГИ РЕГИОНАЛНИ САСТАНАК СЛУЖБИ УНУТРАШЊЕ КОНТРОЛЕ (19.10. и 20.10.2017. године)


На позив Управе за унутрашњу безбедност Министaрства унутрашњих послова Републике Бугарске, помоћник министра-начелника Сектора унутрашње контроле, Драган Кујунџић, и још три полицијска службеника Сектора учествовали су на Другом регионалном састанку служби унутрашње контроле, који је одржан дана 19. и 20.10.2017. године у Софији, Република Бугарска.

Циљ састанка jе биo да се размотре остварени резултати мреже служби унутрашње контроле земаља у региону, која је успостављена на Првом  регионалном састанку који је одржан у октобру 2016. године, размене нове оперативне праксе у сузбијању криминала и корупције у полицији и успоставе нови облици за унапређење полицијске сарадње регионалних служби за борбу против корупције. Састанак је обухватио дискусију о доброј пракси и изазовима са којима се суочавају у раду службе унутрашње контроле у Републици Бугарској, Румунији, Републици Грчкој и Републици Македонији и размотрене су могућности за унапређење превентивних мера за сузбијање криминала и корупције у полицији.

-ПРЕЗЕНТАЦИЈА МЕТОДОЛОГИЈЕ ЗА ИСТРАГУ У СЛУЧАЈУ ЗЛОСТАВЉАЊА ОД СТРАНЕ ПОЛИЦИЈЕ (13.11.2017. године)

Методологија за истрагу у случајевима злостављања од стране полиције, коју су израдили Републичко јавно тужилаштво и Сектор унутрашње контроле Министарства унутрашњих послова уз подршку Мисије ОЕБС-а у Републици Србији, представљена је 13. новембра 2017. године у Београду.


Методологија, прва на ову тему у Србији, базирана је на принципима установљеним судском праксом Европског суда за људска права, којима се тежи ка ефикасним и непристрасним истрагама наводних случајева тортуре.

Овај документ представља производ мултисекторске радне групе сачињене од тужилаца, представника Министарства унутрашњих послова, судије Врховног касационог суда и експерата Мисије ОЕБС-а. Методологија је усвојена 26. септембра 2017. године,  као Опште обавезно упутство од стране Републичког јавног тужиоца, односно 18. октобра 2017. године, као Упутство од стране министра унутрашњих послова.

Учесници скупа су били јавни тужиоци, полицијски службеници Сектора унутрашње контроле, начелници Полицијских управа, представници других државних институција, међународних организација и цивилног друштва.

Уводну реч су дали: Џозеф Мелот, заменик шефа Мисије ОЕБС-а у Републици Србији, Тамара Мировић, заменица Републичког јавног тужиоца и Драган Кујунџић, помоћник министра-начелник Сектора унутрашње контроле у Министарству унутрашњих послова.

-17. ГОДИШЊА ПРОФЕСИОНАЛНА КОНФЕРЕНЦИЈА МРЕЖЕ „EPAC/EACN“ - у Лисабону, Република Португалија (15-17.11.2017. године)


У периоду од 15.-17.11.2017. године, Драган Кујунџић, помоћник министра - начелник Сектора унутрашње контроле, и један представник Сектора, учествовали су на 17. годишњој професионалној конференцији мреже „EPAC/EACN“, која је одржана у Лисабону, Република Португалија. Мрежа Европски партнери у борби против корупције „EPAC“, представља неформалну мрежу служби које врше контролу рада полиције и агенција за борбу против корупције земаља чланица Савета Европе и Европске уније, чији је Сектор унутрашње контроле члан од 2009. године. Европска антикорупцијска контакт мрежа (EACN) представља формалну мрежу земаља чланица Европске уније која је успостављена на темељу мреже EPAC и формирана Одлуком Савета  Европске уније 2008/852/JHA од 24.10.2013. године, о мрежи контакт тачака за борбу против корупције на нивоу Европске уније. Конференција представља форум за размену добрих пракси у сузбијању корупције и успостављања директне сарадње између сродних служби земаља чланица Савета Европе и Европске уније. На овогодишњој конференцији теме су биле злоупотреба службених података и одавање службене тајне, механизми за мерење ризика од корупције и интегритета, а представљене су и активности радних група у оквиру мреже „EPAC“.

-РЕГИОНАЛНА КОНФЕРЕНЦИЈА НА ТЕМУ „РАЗВОЈ КАПАЦИТЕТА УНУТРАШЊЕ КОНТРОЛЕ У ЦИЉУ ПРЕВЕНЦИЈЕ И СУЗБИЈАЊА КОРУПЦИЈЕ “(у Врњачкој Бањи у децембру 2017. године)


Сектор унутрашње контроле је  уз подршку Канцеларије ИЦИТАП при Амбасади САД у Београду организовао наведену конференцију, како би са сродним службама из региона разменио досадашња искуства у раду, искуства у примени института за превенцију корупције, као и како би размотрили могућности за даљи развој регионалне оперативне сарадње у борби против корупције. Учешће на регионалној конференцији узели су представници сродних служби из Републике Словеније, Републике Хрватске, Румуније и Републике Бугарске.

-Дана 19.12.2017.године, др. Небојша Стефановић, министар унутрашњих послова, заједно са Дијаном Хркаловић, државним секретаром у Министарству и Светозарем Радићем, замеником шефа Кабинета министра унутрашњих послова, одржао је радни састанак са полицијским службеницима Сектора унутрашње контроле.