Сектор унутрашње контроле

Активности

 

 

 

2020. година

- Дана 18.01.2020. године, Драган Кујунџић, помоћник министра-начелник Сектора, са још седам представника Сектора, присуствовало је Свечаној академији поводом доделе награде припадницима Министарства унутрашњих послова Републике Србије, чији је домаћин био председник Владе и министар унутрашњих послова Републике Србије, др Небојша Стефановић. Свечана академија је одржана у Опери и театру „Мадленијанум“ у Земуну.

- У периоду од 28. до 30.01.2020. године у Палати „Србија“, у оквиру твининг пројекта „Јачање капацитета Сектора унутрашње контроле за борбу против корупције у Министарству унутрашњих послова“, за 20 припадника Сектора одржана је обука „Супротстављање корупцији уз помоћ управљања криминалистичко-обавештајним информацијама“.

3

 

- Дана 29.01.2020. године, два представника Сектора учествовала су на састанку са аналитичким групама и истраживачким тимовима за праћење, спровођења, прикупљање, обраду и анализу података и извештавање у вези са Националним акционим планом, који је одржан у Палати „Србија“.

- У периоду од 02. до 06.02.2020. године, представник Сектора је, у оквиру трочлане делегације МУП-а, учествовао у посети невладиној организацији Crime Stoppers Global Solutions, у Сијетлу, САД.

 

- У периоду од 03. до 07.02.2020. године и од 11. до 13.02.2020. године, 51 представник Сектора присуствовао је обуци под називом „Обука за ИТ стручњаке у Сектору унутрашње контроле“, коју су одржала два стручњака/предавача из Генералне дирекције за борбу против корупције МУП-а Румуније, у оквиру Твининг пројекта „Јачање капацитета Сектора унутрашње контроле за борбу против корупције у Министарству унутрашњих послова“.

- Дана 12.02.2020. године, четири представника Сектора присуствовала су округлом столу на коме је презентована компаративна студија најбољих пракси у вези са жалбама/наводима о неадекватном поступању и тортури од стране полиције, у организацији Савета Европе у оквиру пријекта „Јачање заштите људских права лица лишених слободе и осуђених лица у Србији“, а који је одржан у хотелу „Зира“ у Београду.

- Дана 21.02.2020. године, у просторијама Криминалистичко-полицијског универзитета у Земуну, одржан је годишњи састанак Сектора, коме су присуствовали министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић и заменик шефа кабинета Светозар Радић.

Mинистар Стефановић се захвалио припадницима Сектора унутрашње контроле на преданом раду

 

Mинистар Стефановић се захвалио припадницима Сектора унутрашње контроле на преданом раду

 

 

 

- Дана 24.02.2020. године, два полицијска службеника Сектора присуствовала су презентацији документа „Стандардне оперативне процедуре за реализацију донаторске помоћи из ЕУ Инструмента претприступне помоћи (ИПА) и међународне помоћи“, која је одржана у хотелу „М“ у Београду.

- У периоду од 25. до 27.02.2020. године, 20 полицијских службеника Сектора присуствовало је обуци „Борба против унутрашње корупције уз помоћ управљања криминалистичко-обавештајним информацијама“, која је организована у Палати „Србија“ у оквиру Твининг пројекта „Јачање капацитета Сектора унутрашње контроле за борбу против корупције у Министарству унутрашњих послова“.

 

5

 

- Дана 26.02.2020. године, у просторијама Сектора одржан је састанак са Фани Николас Мартинез, аташеом за унутрашње послове при Амбасади Краљевине Шпаније у Београду, у вези са планираном посетом сродној служби у Краљевини Шпанији у оквиру Твининг пројекта „Јачање капацитета унутрашње контроле за борбу против корупције у Министарству унутрашњих послова“.

- У периоду од 05. до 06.03.2020. године и од 09. до 10.03.2020. године, два представника Сектора одржали су презентације у Центру за основну полицијску обуку у Сремској Каменици за полазнике Основне полицијске обуке  (21, 23. и 24. класа), у циљу представљања улоге и надлежности Сектора.

- Дана 07.03.2020. године, Драган Кујунџић, помоћник министра-начелник Сектора је, са припадницама Сектора, присуствовао концерту који је поводом Дана жена, 8. март, организован у Палати „Србија“.


Министар Стефановић честитао  Дан жена свим припадницама Министарства унутрашњих послова

 

 

- У периоду од 09. до 11.03.2020. године, представник Сектора је учествовао на обуци „Тренинг за менторке и успостављање менторске мреже“, која је одржана у хотелу „Ин“ у Београду.

-Дана 19.05.2020. године, заменик начелника Сектора је са још једним представником Сектора присуствовао састанку, који је одржан у просторијама Секретаријата, на тему усаглашавања будућег поступања организационих јединица Министарства унутрашњих послова у вези са одлукама Повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности. Састанку су присуствовали и представници Секретаријата, Дирекције полиције и Управе криминалистичке полиције.

-Дана 07.06.2020. године, помоћник министра - начелник Сектора унутрашње контроле, Драган Кујунџић, и помоћник начелника Сектора, Небојша Пантелић, присуствовали су свечаном обележавању славе Министарства унутрашњих послова – Света Тројица, као и централној манифестацији одржаној на платоу испред Палате „Србија“, поводом Дана Министарства унутрашњих послова и Дана полиције, којом приликом је полицијски службеник Сектора, Милорад Ћулум, добио златну медаљу за посвећеност служби.

-Дана 09.06.2020. године, помоћник министра - начелник Сектора унутрашње контроле, Драган Кујунџић, учествовао је на четвртом, онлајн, састанку Управног одбора твининг пројекта „Јачање капацитета Сектора унутрашње контроле за борбу против корупције у Министарству унутрашњих послова“, програм ИПА 2015, који Сектор унутрашње контроле реализује заједно са изабраним твининг партнерима из Републике Литваније и Румуније.

-Дана 12.06.2020. године, помоћник министра - начелник Сектора унутрашње контроле, Драган Кујунџић, присуствовао је примопредаји новог хеликоптера и нових возила, од којих је једно возило додељено за потребе Сектора, у циљу јачања капацитета Министарства унутрашњих послова.

-Дана 24.06.2020. године, представник Сектора је присуствовао састанку Управног одбора „Подршка Европске уније за ефикасно управљање границом“, који је одржан у Палати „Србија“.

-Дана 07.09. и 08.09.2020. године, представник Сектора је присуствовао семинару на тему „Родна равноправност“, који је одржан у Наставном центру „Авала, у организацији Сектора за људске ресурсе;

-Дана 10.09.2020. године, три представника Сектора су присуствовала округлом столу пројекта Савета Европе „Јачање заштите људских права лица лишених слободе и осуђених лица“, на тему „Анализа правилника о полицијским овлашћењима“;

-Дана 24.09.2020. године в.д. помоћника министра – начелника Сектора унутрашње контроле, Светозар Радић, присуствовао је свечаној промоцији 23. и 24. класе полазника Центра за основну полицијску обуку, у наставном центру „Макиш“.

-Дана 23.09.2020. године, представник Сектора је учествовао на седмом састанку надзорног одбора пројекта „Превенција и борба против корупције“, који је одржан у хотелу „Зира“ у Београду.

-Дана 23.09.2020. године представник Сектора је учествовао на четвртом састанку Управног одбора друге фазе пројекта „Јачање заштите људских права лица лишених слободе и осуђених лица у Србији“ у оквиру заједничког програма Европске уније и Савета Европе „Хоризонтални програм подршке Западном Балкану и Турској“.

-Дана 24.09.2020. године, представник Сектора је присуствовао трећем састанку Управног одбора пројекта „Подршка Европске уније за ефикасно управљање границом“ који је одржан у Палати „Србија“.

-Дана 01.10.2020. године в.д. помоћника министра – начелника Сектора унутрашње контроле, Светозар Радић, присуствовао је свечаном пријему нове генерације студента на Криминалистичко-полицијском универзитету.

-Дана 01.10.2020. године, Сектор је наставио реализацију твининг пројекта „Јачање капацитета унутрашње контроле за борбу против корупције у Министарству унутрашњих послова“, са партнерима из Републике Литваније и Румуније, који је због пандемије  вируса COVID-19 био суспендован више од 3 месеца.

-Дана 21.10.2020. године, четири представника Сектора учествовала су на онлајн састанку са експертима из Службе за посебне истраге Републике Литваније, у оквиру једне од активности твининг пројекта „Јачање капацитета Сектора унутрашње контроле за борбу против корупције у Министарству унутрашњих послова“, у циљу израде Приручника који ће садржати оперативне процедуре о прикупљању, обради и претварању оперативних сазнања у доказни материјал.

-У периоду од 04.11. до 06.11.2020. године, осам представника Сектора учествовало је на онлајн обуци „Јачање капацитета Сектора унутрашње контроле да ефикасно користи посебне истражне радње“, коју су у оквиру једне од активности твининг пројекта „Јачање капацитета Сектора унутрашње контроле за борбу против корупције у Министарству унутрашњих послова“, одржала три предавача из Службе за посебне истраге Републике Литваније.

-Дана 05.11.2020. године, осам представника Сектора учествовало је на специјализованој онлајн обуци „Јачање капацитета Сектора унутрашње контроле у вршењу безбедносних провера“ у организацији Мисије ОЕБС-а у Републици Србији,  Женевског центра за демократску контролу оружаних снага и твининг пројекта „Јачање капацитета Сектора унутрашње контроле за борбу против корупције у Министарству унутрашњих послова“.

-Дана 06.11.2020. године два представника Сектора присуствовала су састанку који је одржан у Београду и на коме је представљен Извештај о процесу притвора у Великој Британији и улоге и одговорности притворског надзорника. Израда овог извештаја је једна од активности друге фазе пројекта „Јачање заштите људских права лица лишених слободе и осуђених лица у Србији“ у оквиру заједничког програма Европске уније и Савета Европе „Хоризонтални програм подршке Западном Балкану и Турској“.

-Дана 13.11.2020. године, Дејан Ковачевић, новопостављени в.д. помоћника министра, начелника Сектора унутрашње контроле, упознао се са начином функционисања Сектора и извршена је примопредаја дужности.

-Дана 25.11. и 26.11.2020. године, шест представника Сектора, као и чланови радних група за спровођење анализе ризика од корупције у Управи полиције и специјалној и посебним јединицама полиције, учествовали су на онлајн обуци о спровођењу анализе ризика од корупције и сачињавању регистра ризика од корупције, коју су одржала два представника Службе за посебне истраге Републике Литваније, у оквиру твининг пројекта „Јачање капацитета Сектора унутрашње контроле за борбу против корупције у Министарству унутрашњих послова“.

-Дана 24.11.2020. године, представница Сектора учествовала је у радионици  „Унапређење Нацрта плана комуникације и видљивости, у оквиру Секторског реформског уговора за интегрисано управљање границом“, које је за чланове Управног одбора пројекта „ЕУ подршка ефикасном управљању границом“, организовала пројектна канцеларија КПМГ.

-Дана 10. и 11.12.2020. године, осам представника Сектора учествовало је на онлајн обуци „Обука полицијских службеника Сектора у области сузбијања интерне корупције од стране Сектора кроз кривичне истраге“, коју су, у оквиру једне од активности твининг пројекта „Јачање капацитета Сектора унутрашње контроле за борбу против корупције у Министарству унутрашњих послова“, одржала три предавача из Службе за посебне истраге Републике Литваније и Генералне дирекције за борбу против корупције МУП-а Румуније.

-Дана 17.12.2020. године, одржан је последњи онлајн састанак Управног одбора твининг пројекта „Јачање капацитета Сектора унутрашње контроле за борбу против корупције у Министарству унутрашњих послова“, програм ИПА 2015, који је у периоду од 04.03.2019. до 20.12.2020. године, Сектор унутрашње контроле реализовао заједно са изабраним твининг партнерима из Републике Литваније и Румуније

-Дана 23.12.2020. године, Дејан Ковачевић, в.д. помоћника министра, начелника Сектора унутрашње контроле, учествовао је са још два представника Сектора на онлајн састанку са представницима Мисије ОЕБС-а у Републици Србији, током којег се разговарало о оствареној сарадњи у 2020. години и о плановима и потребама Сектора унутрашње контроле за 2021. годину.

 

2019.година

Дана 31.1.2019. године, потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић, заједно са Светозарем Радићем, замеником шефа Кабинета министра унутрашњих послова, присуствовао је годишњем састанку Сектора унутрашње контроле који је одржан на Криминалистичко-полицијском универзитету, коме су присуствовали полицијски службеници Сектора у седишту и  регионалним центрима. На годишњем састанку су представљени резултати рада Сектора унутрашње контроле који су остварени 2018. године, као и планиране активности 2019. године.

Дана 25.02.2019. године, потпредседник Владе Р. Србије и министар унутрашњих послова, др Небојша Стефановић, на свечаној академији МУП-а у Позоришту на Теразијама, доделио је награду Ненаду Антићу, полицијском службенику Сектора унутрашње контроле, као најпосвећенијем припаднику МУП-а.

У периоду од 26. до 27.02.2019. године, 15 представника Сектора је учествовало на обуци под називом Обука о техникама ветинга и заштити поверљивих података коју је у Суботици организовала Канцеларија ИЦИТАП-а (Међународни програм за пружање помоћи у кривичним истрагама) при Амбасади САД-а у Београду.

Дана 04.03.2019. године, започела је реализација твининг пројекта у оквиру ИПА 2015 „Јачање капацитета Сектора унутрашње контроле за борбу против корупције у Министарству унутрашњих послова“, који ће у наредних 18 месеци реализовати твининг партнери -  Служба за посебне истраге Републике Литваније и Генерална Дирекција за борбу против корупције МУП-а Румуније. Стручњаци из две службе су у периоду од маја до октобра посетили Сектор у циљу анализе потреба за обукама и израдом процедура у областима примене теста интегритета; обраде обавештајних и анализирању оперативних података; кривичних и обавештајних истрага; унутрашње контроле; контроле законитости рада полиције; пријаве имовине; анализе ризика од корупције и сачињавањa регистра ризика од корупције; заштите података и унапређења ИТ система.

Дана 19.03.2019. године представник Сектора је присуствовао састанку Мреже жена у полицији која је формирана 17.12.2018. године откада кроз различите активности афирмише улогу, положај и значај жена у Министарству унутрашњих послова Републике Србије, путем подизања свести запослених у МУП-у, промовисања родно засноване перспективе у раду, едукације о родним питањима, и др.

Дана 03. и 04.04.2019. године, помоћник министра-начелник Сектора унутрашње контроле Драган Кујунџић је са сарадницима учествовао на регионалном састанку начелника служби унутрашње контроле, одељења за професионалне стандарде и PCIB контакт тачака, који је у оквиру пројекта „Регионална полицијска сарадња и изградња интегритета у региону Западног Балкана (PCIB)“ одржан у Скопљу, Република Северна Македонија.

Дана 03.04.2019. године, представници Сектора су учествовали на састанку са представницима Управе за унутрашњу безбедност МУП-а Републике Бугарске у просторијама Контакт центра на Граничном прелазу Градина у циљу наставка досадашње успешне сарадње и како би представници Управе за унутрашњу безбедност МУП-а Републике Бугарске представили пројекат под називом „Остани чист, кажи НЕ корупцији“ који спроводе у циљу превенције корупције међу полицијским службеницима МУП-а Републике Бугарске поводом чега су упутили позив да се у исти укључе и представници Сектора.  

Представници Сектора су дана 16.08.2019. године, заједно са волонтерима и представницима Управе за унутрашњу безбедност МУП-а Републике Бугарске и Полицијске управе у Зајечару, учествовали у спровођењу активности у оквиру пројекта „Остани чист, кажи НЕ корупцији“ и грађанима који прелазе Гранични прелаз Вршка Чука делили промотивни материјал на српском, бугарском и енглеском језику са информацијама о пројекту и бројевима телефона за пријаву корупције у Министарству унутрашњих послова Републике Србије и Републике Бугарске (брошуре, флашице воде, налепнице, силиконске наруквице, привесци за кључеве са логом пројекта и важна правила из Закона о друмском саобраћају у Бугарској), а које је припремила Управa за унутрашњу безбедност.

Представници Сектора су, дана 30.08.2019. године, исту активност спровели са волонтерима и представницима Управе за унутрашњу безбедност МУП-а Републике Бугарске и Полицијске управе у Пироту, на Граничном прелазу Градина/Калотина.

Дана 11.04.2019. године, помоћник министра-начелник Сектора унутрашње контроле, Драган Кујунџић, са два представника Сектора, одржао је састанак са в.д. директора Управе за спречавање прања новца, Жељком Радовановићем, у циљу дефинисања даље сарадње, а након што је, дана 09.04.2019. године, потписан Споразум о пословно-техничкој сарадњи о размени података приликом контроле пријаве и промене имовног стања руководилаца у МУП-у Р. Србије.

Дана 16.04.2019. године, помоћник министра - начелник Сектора унутрашње контроле, Драган Кујунџић, одржао је састанак са Миланом Лучићем, в.д. директорa Агенције за привредне регистре у циљу израде коначног нацрта Споразума о послoвно-техничкој сарадњи и начину размене података.

Дана 24.04.2019. године, помоћник министра-начелник Сектора унутрашње контроле Драган Кујунџић, одржаo je састанак са Данком Гарић, помоћником директора Републичког геодетског завода у циљу наставка сарадње након потписивања анекса Уговора између Министарства унутрашњих послова и Републичког геодетског завода, а који ће омогућити да Сектор врши размену података са Републичким геодетским заводом и да има приступ њиховој бази података ради контроле пријаве и промене имовног стања у МУП-у Р. Србије.

У току 2019. године, уз подршку Мисије ОЕБС у Републици Србији, одржано је осам обука о примени Упутства о Методологији за истрагу случајева злостављања од стране полиције. Представник Сектора учествовао је у својству предавача заједно са представницима Републичког јавног тужилаштва. Обуке су одржане у следећим градовима: 12. априла у Ужицу (Полицијска управа у Ужицу), 10. маја у Новом Пазару (Виши суд), 24. маја у Сомбору (Више јавно тужилаштво), 21. јуна у Врању (Основни суд), 6. септембра у Београду (Правосудна академија), 18. октобра у Новом Саду (Апелациони суд), 15. новембра у Зрењанину (Виши суд), 29. новембра у Краљеву (Виши суд). Обукама су, поред представника тужилаштва, учествовали и полицијски службеници Сектора унутрашње контроле и полицијских управа.

Дана 19.05. и 20.05.2019. године, помоћник министра - начелник Сектора, Драган Кујунџић, присуствовао је билателарном састанку делегација МУП-а Р. Србије и Министарства јавне безбедности Народне Републике Кине, који је одржан у Палати „Србија“, полагању венаца погинулим припадницима МУП-а и показној вежби припадника САЈ-а у Бази САЈ-а у Београду.

Дана 12. 06.2019. године, Сектор je у сарадњи са Мисијом ОЕБС у Републици Србији и Женевским центром за демократску контролу оружаних снага (DCAF) организоваo радионицу на тему „План интегритета и методологије управљања ризицима од корупције“, која је одржана у Палати „Србија“, на којој је представљена публикација „Смернице за спровођење анализе ризика од корупције у Министарству унутрашњих послова“ како би се запослени у Министарству, који ће учествовати у раду радних група за спровођење анализе ризика од корупције, информисали о свакој фази спровођења активности анализе ризика и задацима радне групе.

Дана 02. и 03.07.2019. године, два представника Сектора учествовала су на обуци тренера на панелу који је посвећен превенцији корупције у оквиру пројекта „Јачање борбе против илегалне трговине у Југоисточној Европи“, који реализује  Међународни институт  за кривично правосуђе и  људска права у Југоисточној Европи.

Дана 08.07.2019. године, помоћник министра–начелник Сектора унутрашње контроле, Драган Кујунџић, одржао је састанак са Робертом Кухарским, шефом Одељења за сарадњу, Секторa безбедности у Мисији ОЕБС у Републици Србији, у циљу упознавања и договора о реализацији активности које су одобрене у оквиру Плана сарадње са Мисијом ОЕБС у Републици Србији и даљој подршци коју Мисија може да пружи Сектору током 2020. године.

Дана 12.07.2019. године, помоћнику министра–начелнику Сектора унутрашње контроле, Драгану Кујунџићу, од стране министра унутрашњих послова, уручено је решење о унапређењу у чин генерала полиције.

Током јула месеца 2019. године, два представника Сектора учествовала су на обукама на тему превенције корупције коју УГП реализује у циљу анализе постојећег стања граничних прелаза у Управи граничне полиције, а у оквиру Радне групе за анализу ризика од корупције у УГП.

У периоду од 03. до 05.09.2019. године, Драган Кујунџић, помоћник министра -начелник Сектора унутрашње контроле и још један представник Сектора, учествовали су на Међународној радионици о размени најбољих пракси у спровођењу теста интегритета и анализе ризика од корупције одржаној у Кишињеву, Република Молдавија, која је реализована у оквиру твининг пројекта „Подршка јачању оперативних капацитета служби за спровођење закона у Републици Молдавији у области превенције и истраге кривичних дела корупције“.

У периоду од 02. до 06.09.2019. године, четири представника Сектора су учествовала на обуци „Израда акционог плана за улазак у шенгенски простор“, у оквиру програма обука на тему „Утицај реформи ЕУ на процес придруживања Републике Србије и МУП-а Европској унији“, у организацији Сектора за међународну сарадњу, европске послове и планирање и Развојног пројекта за југоисточну Европу.

У периоду од 25. до 27.09.2019. године, у оквиру твининг пројекта: „Јачање капацитета Сектора унутрашње контроле за борбу против корупције у Министарству унутрашњих послова“, програм ИПА 2015, за 10 представника Сектора  је одржана обука на тему: „Унапређени капацитети Сектора да ефикасно користи тест интегритета“. Током обуке представљен је правни оквир, као и практични приказ спровођења теста интегритета у Румунији и Републици Литванији на основу најбоље праксе Генералне дирекције за борбу против корупције МУП-а Румуније и Службе за посебне истраге Републике Литваније у тој области, уз поштовање људских права и најбоље праксе ЕУ.

Дана 01.10.2019. године, свечано је отворен твининг пројекат „Јачање капацитета Сектора унутрашње контроле за борбу против корупције у Министарству унутрашњих послова“, који се спроводи у оквиру програма ИПА 2015, заједно са изабраним твининг партнерима из Републике Литваније и Румуније. Поред представника Сектора, на наведеној конференцији су присуствовале високе званице Министарства унутрашњих послова, Делегације Европске уније у Републици Србији, представници других државних органа и међународних организација.

У периоду од 30.09. до 04.10.2019. године, у оквиру твининг пројекта „Јачање капацитета Сектора унутрашње контроле за борбу  против корупције у Министарству унутрашњих послова“, одржана је обука о обради обавештајних података и анализирању оперативних података.

У периоду од 06. до 12.10.2019. године, помоћник министра-начелник Сектора унутрашње контроле, Драган Кујунџић, учествовао је са још шест полицијских службеника Сектора у студијској посети Виљнусу, Република Литванија, у оквиру твининг пројекта „Јачање капацитета Сектора унутрашње контроле за борбу против корупције у Министарству унутрашњих послова“, програм ИПА 2015, који Сектор унутрашње контроле реализује заједно са изабраним твининг партнерима из Републике Литваније и Румуније.

У периоду од 09. до 11.10.2019. године, у оквиру твининг пројекта „Јачање капацитета Сектора унутрашње контроле за борбу  против корупције у Министарству унутрашњих послова“, за 20 представника Сектора, одржана је обука о превенцији корупције путем пријаве имовног стања, вршења унутрашње контроле и контроле законитости рада.


Дана 10.10.2019. године, два представника Сектора присуствовала су конференцији на тему „Ефекти реформе управљања људским ресурсима у Министарству унутрашњих послова“, која је одржана у хотелу „Метропол“ у Београду.

У периоду од 14. до 17.10.2019. године, у оквиру твининг пројекта „Јачање капацитета Сектора унутрашње контроле за борбу против корупције у Министарству унутрашњих послова“, за десет представника Сектора, одржана је обука о спровођењу анализе ризика од корупције у МУП-у.

У периоду од 16. до 18.10.2019. године, два представника Сектора су присуствовала обуци на тему „Менаџмент и организациони развој за средњи ниво менаџера“, која је одржана у хотелу „М“ у Београду.

Дана 18.10.2019. године, Драган Кујунџић, помоћник министра-начелник Сектора унутрашње контроле учествовао је на конференцији у организацији Савета Европе „Решавање питања неадекватног поступања полиције: Одговор на изазове који произилазе из пресуда Европског суда за људска права и других тела Савета Европе“, одржаној у Будви, Република Црна Гора.

У периоду од 20. до 26.10.2019. године, седам представника Сектора је учествовало у студијској посети Букурешту, Румунија, у оквиру твининг пројекта „Јачање капацитета Сектора унутрашње контроле за борбу против корупције у Министарству унутрашњих послова“, програм ИПА 2015, који Сектор унутрашње контроле реализује заједно са изабраним твининг партнерима из Републике Литваније и Румуније.

У периоду од 30. до 31.10.2019. године, 16 представника Сектора је учествовало у „Радионици на тему отворених база података и сарадња са другим институцијама“, која је одржана у хотелу „Зира“ у организацији Мисије ОЕБС у Србији.

Дана 01.11.2019. године, представник Сектора је присуствовао конференцији о институционалној интеграцији родне равноправности у полицијама земаља региона која је одржана у Београду.

У периоду од 04. до 06.11.2019. године, Драган Кујунџић, помоћник министра-начелник Сектора унутрашње контроле учествовао је, са још три полицијска службеника Сектора, на Четвртом регионалном форуму служби унутрашње контроле (мрежа НЕРЦИСУ), у Старој Загори, Република Бугарска.

Циљ форума је размена нових оперативних пракси у сузбијању корупције у полицији и успостављање нових облика за унапређење међународне оперативне сарадње регионалних сродних служби унутрашње контроле у оквиру Мреже за унапређење сарадње служби унутрашње контроле (НЕРЦИСУ).

У периоду од 04. до 06.11.2019. године, у оквиру твининг пројекта „Јачање капацитета Сектора унутрашње контроле за борбу против корупције у Министарству унутрашњих послова“, за 11 представника Сектора, одржан је други део обуке на тему: „Унапређени капацитети Сектора да ефикасно спроводи тест интегритета“.

Дана 12. и 13.11.2019. године, 14 представника Сектора је присуствовало радионици на тему „Банковна документација“, која је одржана у хотелу „М“ у Београду, у организацији Мисије ОЕБС у Србији.

Дана 13.11.2019. године, три представника Сектора су учествовала на обуци „Тренинг тренера за заштиту података о личности у раду полиције“, која је одржана у Полицијској управи за град Београд.

Дана 14.11.2019. године Драган Кујунџић, помоћник министра-начелник Сектора унутрашње контроле, одржао је састанак са делегацијом Генералне инспекције безбедносних снага Чешке Републике, коју је предводио директор ове службе г. Радим Драгоун. Посета делегације из Чешке Републике представља наставак вишегодишње сарадње Сектора унутрашње контроле са овом службом. Генерална инспекција безбедносних снага Чешке Републике је независна агенција чији је задатак истрага кривичних дела која су извршили полицијски службеници, царински службеници и службеници у затворским установама. На крају посете је закључено да ће у наредном периоду бити настављена сарадња, пре свега у области спровођења теста интегритета, с обзиром да чешка служба има значајно искуство у примени овог превентивног института, који Сектор унутрашње контроле спроводи у складу са Законом о полицији и Правилником о начину спровођења теста интегритета у Министарству унутрашњих послова.

Дана 14. и 15.11.2019. године, два представника Сектора су присуствовала радионици „Примена Закона о планском систему Републике Србије и пратећих уредби у МУП“, која је одржана у хотелу „М“ у Београду.

Дана 20.11.2019. године, три представника Сектора су учествовала на обуци „Тренинг тренера за заштиту података о личности у раду полиције“, која је одржана у ПУ у Новом Саду.

-У периоду од 25. до 26.11.2019. године 15 полицијских службеника Сектора учествовало је на радионици на којој је шеф оперативне групе, Јединице унутрашње контроле МУП-а Шпаније, Gonzalo Fraga Platas, представио надлежност, рад и резултате Јединице унутрашње контроле у борби против корупције.

У периоду од 25. до 27.11.2019. године четири полицијска службеника Сектора су учествовали у студијској посети Генералној инспекцији безбедносних снага Чешке Републике, независној агенцији Владе Чешке Републике.

Дана 27.11.2019. године девет представника Сектора је учествовало на обуци „Тренинг тренера за заштиту података о личности у раду полиције“, која је одржана у Полицијској управи у Јагодини.

- У периоду од 02. до 04.12.2019. године, два представника Сектора унутрашње контроле (у даљем тексту: Сектор) учествовала су на радионици „Модерне методе и алати за превенцију и сузбијање корупције у пограничним територијама земаља Западног Балкана“, која је одржана у Старој Загори, Република Бугарска.

1

 

- У периоду од 03. до 04.12.2019. године, руководиоци Сектора учествовали су на обуци „Оцењивање рада полицијских службеника и вредновање рада државних службеника“, у организацији Сектора за људске ресурсе, која је одржана у просторијама Криминалистичко-полицијског универзитета.

- Дана 04.12.2019. године, представник Сектора учествовао је на радионици „Родна равноправност и заштита од дискриминације“, у организацији „Мреже жена у полицији“, која је одржана у хотелу „Crown plaza“ у Београду.

- Дана 04.12.2019. године, 11 представника Сектора учествовало је на обуци „Тренинг тренера за заштиту података о личности у раду полиције“, која је одржана у Наставном центру „Авала“.

- У периоду од 04. до 06.12. 2019. године, два представника Сектора присуствовала су обуци на тему „Менаџмент и организациони развој за средњи ниво менаџера“, која је одржана у Новом Саду.

- Дана 06.12.2019. године, у Сегедину, Република Мађарска, четири полицијска службеника Сектора учествовала су на састанку са представницима Националне службе за заштиту Министарства унутрашњих послова Мађарске, како би разговарали о конкретној истрази коју спроводи наведена служба и могућностима пружања подршке од стране Сектора кроз размену легендираних докумената.

- У периоду од 09. до 10.12.2019. године, 11 представника Сектора присуствовало је радионици на тему „Посебне доказне радње“, која је одржана у хотелу „Зира“ у Београду, у организацији Мисије ОЕБС у Србији.

- У периоду од 10. до 12.12.2019. године, Драган Кујунџић, помоћник министра-начелник Сектора, са још једним представником Сектора, учествовао је на 19. годишњој конференцији „Европски партнери за борбу против корупције – EPAC“, у Стокхолму, Краљевина Шведска.

- У периоду од 10. до 12.12.2019. године, у оквиру твининг пројекта „Јачање капацитета Сектора унутрашње контроле за борбу против корупције у Министарству унутрашњих послова“, за седам представника Сектора, као и за чланове радних група за анализу ризика од корупције у Управи саобраћајне полиције, Управи за управне послове и Управи граничне полиције, одржан је други део обуке о спровођењу анализе ризика од корупције у МУП-у и успостављању регистра ризика од корупције.

- У периоду од 11. до 12.12.2019. године, представник Сектора учествовао je на конференцији „Регионална иницијатива о организационој етици и интегритету“, која је одржана у Брашову, Румунија.

 

2

 

- Дана 12.12.2019. године, представник Сектора учествовао je на годишњој конференцији на тему „Иновативни одговори на актуелне изазове у области спречавања корупције“, коју је организовала Агенције за борбу против корупције у сарадњи са Мисијом ОЕБС-а у Србији, одржаној у Дому Народне скупштине Републике Србије.

- У периоду од 12. до 13.12.2019. године, 14 представника Сектора присуствовало је радионици на тему „Доказивање коруптивних кривичних дела“, која је одржана у хотелу „М“ у Београду, у организацији Мисије ОЕБС у Србији.

- Дана 16.12.2019. године, представник Сектора присуствовао је састанку са невладиним организацијама окупљеним око Националног конвента о Европској унији, поводом ревизије Акционог плана за Поглавље 24 – Правда, слобода и безбедност.

- У периоду од 25. до 28.12.2019. године, шест полицијских службеника Сектора учествовало је на „Обуци полицијских службеника у циљу стицања знања и вештине примене Закона о спречавању насиља у породици - 4. циклус“, која је одржана на Криминалистичко-полицијском универзитету.

2018. година

-24.01.2018. године, представник Сектора учествовао је, заједно са представницима Одељења за стручно образовање и обуку, на састанку са експертима Савета Европе, у циљу анализе постојећег наставног плана и израде новог наставног плана у области превенције злостављања и мучења у оквиру пројекта „Јачање заштите људских права лица лишених слободе и осуђених лица у Србији“, који финансирају Европска унија и Савет Европе, а реализује Савет Европе.

-У периоду од 23. до 25.01.2018. године, представник Сектора учествовао је на обуци под називом „Функционисање Европске уније“ која је одржана у Београду у организацији Сектора за међународну сарадњу, европске послове и планирање, а у оквиру пројекта „Подршка стратешком управљању и европским интеграцијама у Министарству унутрашњих послова“.

-У периоду од 27.02. до 01.03.2018.године, пет представника Сектора боравило је у студијској посети Генералној дирекцији за борбу против корупције МУП-а Румуније, у циљу упознавања са начином спровођења анализе ризика од корупције и спровођења теста интегритета. Посета је организована уз подршку Мисије ОЕБС у Републици Србији у оквиру Плана сарадње Сектора и Мисије за 2018. годину.

-У периоду од 21.02. до 20.03.2018. године, полицијски службеник Сектора је учествовао  на обуци за борбу против корупције у организацији Мисије ОЕБС у Републици Србији, у оквиру пројекта „Унапређење капацитета српске полиције у борби против корупције“, а која је одржана у Новом Саду.

-У периоду од 07. до 16.03.2018. године, полицијски службеник Сектора узео је учешће на обуци у оквиру МАТРА програма на тему интегритет државних службеника, који је одржан у Хагу, Холандија, а чији је циљ јачање институционалних капацитета у области владавине права, упознавање полазника с најбољим праксама Холандије, и намењен је државним службеницима правосуђа и осталих државних институција.

-Дана 19.03.2018. године, у просторијама КПА одржан је годишњи састанак Сектора коме је присуствовала државна секретарка Дијана Хркаловић.

-У периоду од 20. до 21.03.2018. године, 13 полицијских службеника Сектора је учествовало на обуци на тему „Тест интегритета“, где су предавачи били представници Генералне дирекције за борбу против корупције МУП-а Румуније, а коју је у Врњачкој Бањи организовала Канцеларија ИЦИТАП при Амбасади САД-а у Београду.

-У периоду од 29.04. до 04.05.2018. године полицијски  службеник Сектора учествовао  је на обуци Института за лидерство жена (WLI) у циљу промоције лидерства, професионалног развоја и могућности за умрежавња, која је одржан у Њујорку, САД.

-У периоду од 30.04. до 19.05.2018. године полицијски службеник Сектора учествовао је у студијском програму IVLP (International Visitor Leadership Program) на тему „Стварање транспарентности у државним институцијама“, која је одржан у САД-у

-У току 2018. године, 27 полицијских службеника Сектора учествовало је на обукама под називом „Методологија за спровођење истрага у случају злостављања од стране полиције“, које су одржане у Новом Саду, Београду, Крагујевцу и Нишу, у организацији Правосудне академије и Мисије ОЕБС у Републици Србији.

-Дана 20.07.2018. године, осам полицијских службеника Сектора учествовало је на састанку који је организовала Генерална дирекција за борбу против корупције (ДГА) МУП-а Румуније на којем су представљене активности ДГА и Сектора у области превенције корупције на граници, посебно примена теста интегритета и анализа ризика од корупције.

 -У септембру 2018. године Сектор је организовао тродневну посету представника Генералне инспекције Републике Чешке у циљу упознавања са надлежностима Сектора и примени нових института у превенцији и сузбијању корупције.

-У октобру 2018. године, Мисија ОЕБС у Републици Србији организовала је дводневну обуку за спровођење анализе ризика од корупције за полицијске службенике Сектора унутрашње контроле, Дирекције полиције, Секретаријата и Управе царина која је одржана у Београду, а на којој су представници Генералне дирекције за борбу против корупције МУП-а Румуније представили свој модел спровођења анализе ризика од корупције и активности које реализују у области едукације у циљу превенције корупције у МУП-у. Након тога  је одржана тродневна радионица на којој је учешће узело осам полицијских службеника Сектора са представницима Генералне дирекције за борбу против корупције МУП-а Румуније у циљу детаљних разговора о свакој фази методологије за спровођење анализе ризика од корупције.

-У периоду од 22. до 24.10.2018. године, Драган Кујунџић, помоћник министра - начелник Сектора унутрашње контроле, учествовао је на 18. годишњој конференцији мреже Европски партнери за борбу против корупције – „ЕПАК“, која је одржана у Русту, Република Аустрија. Мрежа Европски партнери у борби против корупције - „ЕПАК“, представља неформалну мрежу служби које врше контролу рада полиције и агенција за борбу против корупције земаља чланица Савета Европе и Европске уније, чији је Сектор унутрашње контроле члан од 2009. године. Више од 100 учесника  који су представљали 30 земаља чланица мреже ЕПАК присуствовало је 18. годишњој конференцији мреже ЕПАК и Генералној скупштини, чији је домаћин био аустријски Савезни биро за борбу против корупције (БАК). Конференција се фокусирала на идентификацију нових решења која доприносе успешној превенцији и борби против корупције, а такође је пружила могућност за успостављање и даље развијање сарадње између сродних служби у оквиру мреже ЕПАК.

-У периоду од 22. до 26.10.2018. године, Национална криминалистичка агенција Велике Британије организовала је обуку за коришћење софтвера за оперативну аналитику за 10 полицијских службеника Сектора, а која је одржана у Београду. Национална криминалистичка агенција Велике Британије је на основу Споразума о донацији донирала Сектору софтвер за оперативну аналитику и хардверску подршку.

-У периоду од 19. до 22.11.2018. године, реализована је тродневна посета представника Сектора Генералној инспекцији (ГИ) Републике Чешке у циљу упознавања са надлежностима ГИ и примени нових института у превенцији и сузбијању корупције, а с посебним акцентом на спровођењу теста интегритета с обзиром да наведена испекција има вишегодишње искуство у његовој примени.

-У периоду од 13.11. до 08.12.2018. године полицијски службеник Сектора је учествовао на курсу „Правни аспекти борбе против корупције“ који је одржан на Институту за правне студије у Њупорту, САД. Тема курса је била упознавање са механизмима транспарентности и одговорности и стандардима поступања. На курсу је био представљен начин спровођења истрага и кривично гоњење кривичних дела са елементима корупције, област унутрашње контроле, међународни правни оквир за сузбијање корупције и међународна сарадња и помоћ.

-На позив Управе за унутрашњу безбедност Министарства унутрашњих послова Републике Бугарске, у периоду од 26. до 28.11.2018. године, Драган Кујунџић, помоћник министра - начелник Сектора унутрашње контроле и два полицијска службеника Сектора, учествовали су на Трећем регионалном форуму служби унутрашње контроле, који је одржан у  Софији, Република Бугарска. Циљ форума је био да се размене нове оперативне праксе у сузбијању корупције у полицији и успоставе нови облици за унапређење међународне оперативне сарадње регионалних сродних служби унутрашње контроле у оквиру Мреже за унапређење сарадње служби унутрашње контроле - НЕРЦИСУ која је успостављена 2016. године у Софији, Република Бугарска, а чине је сродне службе унутрашње контроле из Републике Србије, Републике Бугарске, Румуније, Републике Грчке и Републике Македоније.

-У периоду од 04.12. до 06.12.2018. године, Драган Кујунџић, помоћник министра - начелник Сектора унутрашње контроле, учествовао је на конференцији „Етика и интегритет на границама Румуније – међународни институционални дијалог“, коja је одржана у Букурешту, Румунија, на позив Генералне дирекције за борбу против корупције (ДГА), МУП-а Румуније. На конференцији су представљени резултати ДГА и сродних служби унутрашње контролe са којима се граничи Румунија, након реализованих састанака на тему превенције корупције на граници у току 2018. године.

-Дана 25.12.2018.године, Драган Кујунџић, помоћник министра - начелник Сектора унутрашње контроле, одржао је предавање студентима Универзитета на тему Место, улога и задаци СУК-а у систему МУП-а Р.С. Домаћини су били наставници проф др Жељко Никач, др Светлана Ристовић и др Ивана Радовановић.

2017. година

-OKРУГЛИ СТО У ОКВИРУ ПРОЈЕКТА „ЈАЧАЊЕ ЗАШТИТЕ ЉУДСКИХ ПРАВА ЛИЦА ЛИШЕНИХ СЛОБОДЕ И ОСУЂЕНИХ ЛИЦА У СРБИЈИ“ (03.10.2017. године)

Дана 03.10.2017. године, три представника Сектора унутрашње контроле учествовала су на округлом столу на тему унапређења механизма унутрашње контроле са упоредним прегледом најбоље праксе у државама чланицама Европске уније и Савета Европе. Округли сто је  организован у оквиру пројекта „Јачање заштите људских права лица лишених слободе и осуђених лица у Србији“ који финансирају Европска унија и Савет Европе, а реализује Савет Европе.

-ДРУГИ РЕГИОНАЛНИ САСТАНАК СЛУЖБИ УНУТРАШЊЕ КОНТРОЛЕ (19.10. и 20.10.2017. године)


На позив Управе за унутрашњу безбедност Министaрства унутрашњих послова Републике Бугарске, помоћник министра-начелника Сектора унутрашње контроле, Драган Кујунџић, и још три полицијска службеника Сектора учествовали су на Другом регионалном састанку служби унутрашње контроле, који је одржан дана 19. и 20.10.2017. године у Софији, Република Бугарска.

Циљ састанка jе биo да се размотре остварени резултати мреже служби унутрашње контроле земаља у региону, која је успостављена на Првом  регионалном састанку који је одржан у октобру 2016. године, размене нове оперативне праксе у сузбијању криминала и корупције у полицији и успоставе нови облици за унапређење полицијске сарадње регионалних служби за борбу против корупције. Састанак је обухватио дискусију о доброј пракси и изазовима са којима се суочавају у раду службе унутрашње контроле у Републици Бугарској, Румунији, Републици Грчкој и Републици Македонији и размотрене су могућности за унапређење превентивних мера за сузбијање криминала и корупције у полицији.

-ПРЕЗЕНТАЦИЈА МЕТОДОЛОГИЈЕ ЗА ИСТРАГУ У СЛУЧАЈУ ЗЛОСТАВЉАЊА ОД СТРАНЕ ПОЛИЦИЈЕ (13.11.2017. године)

Методологија за истрагу у случајевима злостављања од стране полиције, коју су израдили Републичко јавно тужилаштво и Сектор унутрашње контроле Министарства унутрашњих послова уз подршку Мисије ОЕБС-а у Републици Србији, представљена је 13. новембра 2017. године у Београду.


Методологија, прва на ову тему у Србији, базирана је на принципима установљеним судском праксом Европског суда за људска права, којима се тежи ка ефикасним и непристрасним истрагама наводних случајева тортуре.

Овај документ представља производ мултисекторске радне групе сачињене од тужилаца, представника Министарства унутрашњих послова, судије Врховног касационог суда и експерата Мисије ОЕБС-а. Методологија је усвојена 26. септембра 2017. године,  као Опште обавезно упутство од стране Републичког јавног тужиоца, односно 18. октобра 2017. године, као Упутство од стране министра унутрашњих послова.

Учесници скупа су били јавни тужиоци, полицијски службеници Сектора унутрашње контроле, начелници Полицијских управа, представници других државних институција, међународних организација и цивилног друштва.

Уводну реч су дали: Џозеф Мелот, заменик шефа Мисије ОЕБС-а у Републици Србији, Тамара Мировић, заменица Републичког јавног тужиоца и Драган Кујунџић, помоћник министра-начелник Сектора унутрашње контроле у Министарству унутрашњих послова.

-17. ГОДИШЊА ПРОФЕСИОНАЛНА КОНФЕРЕНЦИЈА МРЕЖЕ „EPAC/EACN“ - у Лисабону, Република Португалија (15-17.11.2017. године)


У периоду од 15.-17.11.2017. године, Драган Кујунџић, помоћник министра - начелник Сектора унутрашње контроле, и један представник Сектора, учествовали су на 17. годишњој професионалној конференцији мреже „EPAC/EACN“, која је одржана у Лисабону, Република Португалија. Мрежа Европски партнери у борби против корупције „EPAC“, представља неформалну мрежу служби које врше контролу рада полиције и агенција за борбу против корупције земаља чланица Савета Европе и Европске уније, чији је Сектор унутрашње контроле члан од 2009. године. Европска антикорупцијска контакт мрежа (EACN) представља формалну мрежу земаља чланица Европске уније која је успостављена на темељу мреже EPAC и формирана Одлуком Савета  Европске уније 2008/852/JHA од 24.10.2013. године, о мрежи контакт тачака за борбу против корупције на нивоу Европске уније. Конференција представља форум за размену добрих пракси у сузбијању корупције и успостављања директне сарадње између сродних служби земаља чланица Савета Европе и Европске уније. На овогодишњој конференцији теме су биле злоупотреба службених података и одавање службене тајне, механизми за мерење ризика од корупције и интегритета, а представљене су и активности радних група у оквиру мреже „EPAC“.

-РЕГИОНАЛНА КОНФЕРЕНЦИЈА НА ТЕМУ „РАЗВОЈ КАПАЦИТЕТА УНУТРАШЊЕ КОНТРОЛЕ У ЦИЉУ ПРЕВЕНЦИЈЕ И СУЗБИЈАЊА КОРУПЦИЈЕ “(у Врњачкој Бањи у децембру 2017. године)


Сектор унутрашње контроле је  уз подршку Канцеларије ИЦИТАП при Амбасади САД у Београду организовао наведену конференцију, како би са сродним службама из региона разменио досадашња искуства у раду, искуства у примени института за превенцију корупције, као и како би размотрили могућности за даљи развој регионалне оперативне сарадње у борби против корупције. Учешће на регионалној конференцији узели су представници сродних служби из Републике Словеније, Републике Хрватске, Румуније и Републике Бугарске.

-Дана 19.12.2017.године, др. Небојша Стефановић, министар унутрашњих послова, заједно са Дијаном Хркаловић, државним секретаром у Министарству и Светозарем Радићем, замеником шефа Кабинета министра унутрашњих послова, одржао је радни састанак са полицијским службеницима Сектора унутрашње контроле.