Република Србија

Министарство унутрашњих

послова

Управа саобраћајне

полиције

 

11070 Нови Београд

Булевар М. Пупина бр. 2

 

Телефон: 011/306-2000

Факс: 011/311-7923

 

 

Почетна страна

Мапа сајта

Контакт

Линкови

Латиница

English

 

СИГУРНОСНИ ПОЈАСЕВИ

 

 

 

ЗАШТИТИ СЕБЕ У САОБРАЋАЈУ

 

 

Невезивање сигурносних појасева од стране возача и путника у возилу значајно доприноси тежини насталих последица у саобраћајним незгодама. Процењује се да у Републици Србији више од 60% возача и путнка на предњем седишту у возилу не користи сигурносне појасеве за време вожње, док путници на задњим седиштима појасеве готово уопште не користе.

 

Истраживања спроведана у многим европским земљама и САД указују да је за око 40% мања вероватноћа да лице које је везано сигурносним појасем погине у саобраћајној незгоди у односу на лице које не користи сигурносни појас, док је ова вероватноћа за повређивање мања за око 20%.

 

На основу првог извештаја Европског савета за безбедност саобраћаја у погледу примене и прунуде закона у области безбедности саобраћаја у 2005. години тзв. PIN Report, највећи проценат коришћења сигурносних појасева забележен је у Француској, Немачкој и Малти. Друга група земаља укључујући Холандију, Норвешку, Шведску и Велику Британију креће се на нивоу већем од 90% у погледу коришћења сигурносних појасева у возилима.