Република Србија

Министарство унутрашњих

послова

Управа саобраћајне

полиције

 

11070 Нови Београд

Булевар М. Пупина бр. 2

 

Телефон: 011/306-2000

Факс: 011/311-7923

 

 

 

Почетна страна

Мапа сајта

Контакт

Линкови

Латиница

English

 

ВОЖЊА У ЗИМСКИМ УСЛОВИМА

 

 

 

Неповољни временски услови захтевају од возача већу опрезност за воланом, вожњу смањеном брзином, која је у потпуности прилагођена условима на путу. Такође, временске прилике које владају зими захтевају добру припрему возила, промену расхладне течности - "антифриза" који издржава најниже спољне температуре.

 

При ниским температурама и условима смањене видљивости, треба обезбедити адекватно прање ветробранских стакала, па треба на време сипати уместо воде течност за прање ветробранског стакла, која не мрзне на ниским температурама. Потребно је проверити и исправност брисача као и исправност грејача задњег ветробранског стакла.

 

Mокри и снегом или ледом прекривени коловози у већој мери повећавају зауставни пут возила, смањују његову стабилност и управљивост и захтевају пажљиво управљање возилом.

 

Посебно упозоравамо пешаке да коловоз прелазе са повећаном пажњом и у потпуности у складу са прописима, а возаче на обавезе према пешацима (посебно деци и старијима) које имају.

 

 

Поред обезбеђивања "зимских пнеуматика" (пнеуматика са дубљим шарама), шара на пнеуматику мора да буде дубља од 4 mm, и у смислу притиска, који мора увек да буде према захтеву из техничке књижице произвођача возила.

 

Постоји велика могућност да иако летње гуме имају добру и одговарајућу дубину шаре дође до проклизавања возила на влажном коловозу услед наглог кочења.

 

До неконтролисаног проклизавања долази због снега и леда који су испунили шаре на пнеуматику и тамо остали услед ниских температура, па возило уместо да се заустави, почиње да се понаша као да је на санкама и наставља да се креће.

 

Возачи, возите опрезно, избегавајте нагла кочења и возите на довољном одстојању од возила испред Вас. Возите безбедном брзином која ће Вам омогућити да на време и безбедно зауставите своје возило.

 

Током зиме су честе сутуације у којима се деца санкају на улицама са подужним нагибом који је прекривен снегом или ледом, без одговарајуће заштите у виду заштитних мрежа и сл. Деца због неискуства или заокупљена игром веома често могу излетети на попречну улицу испред наилазећег возила.

 

Апелујемо на све возаче да за време снежних падавина у улицама где је то могуће и очекивати (на укрштањима са улицом са подужним нагибом и снегом или ледом на коловозу) повећају опрезност и брзину кретања свог возила у потпуности прилагуде могућем излетању детета испред возила, тако да могу безбедно да га зауставе без последица по дете.

 

Информације о проходностима путних праваца, као и информације о путним правцима на којима је обавезна употреба зимске опреме и забране за поједине категорије моторних возила можете добити на сајту Ауто-мото савеза Србије АМСС, позивањем на број 987 или посетом сајта www.amss.org.rs

 

Видео:

Ипак је успео да заустави ауто !