Република Србија

Министарство унутрашњих

послова

Управа саобраћајне

полиције

 

11070 Нови Београд

Булевар М. Пупина бр. 2

 

Телефон: 011/306-2000

Факс: 011/311-7923

 

 

Почетна страна

Мапа сајта

Контакт

Линкови

Латиница

English

 

П Р Е В Е Н Т И В А

 

 

 

КАМПАЊЕ

 

Поред свакодневног анализирања узрока догађања најтежих саобраћајних незгода и утврђивања закономерности у њиховом дешавању, те сходно томе усмеравању рада саобраћајне полиције, Управа саобраћајне полиције поклања изузетну пажњу активностима едукативног и пропагандног деловања, као и деловања на учеснике у саобраћају преко спровођења кампања.

 

 

БОЉЕ ЈЕ ИЗГУБИТИ ТРЕНУТАК У ЖИВОТУ

НЕГО ЖИВОТ У ТРЕНУТКУ !

 

 

Програми превенције које спроводи или иницира саобраћајна полиција, обухватају превентивну контролу техничке исправности и опремљености аутобуса којима се превозе ђачке екскурзије, повећавање употребе сигурносних појасева, смањивање брзине вожње, употребе алкохола при вожњи, упозоравања на ризична понашања у саобраћају и сл.

 

Брзина, алкохол и невезивање сигурносних појасева су најчешћи узроци тешког повређивања у саобраћајним незгодама. Стога је и превентивни рад саобраћајне полиције у највећој мери усмерен на контролне активности по питању брзине кретања возила, контролу алкохолисаности возача и контролу везивања сигурносних појасева у возилима.

 

 

 

Возачи обично желе да, за што је могуће краће време пређу одређену раздаљину. За већину возача битније је време које ће утрошити на путовање, од личне безбедности и безбедности других возача. Возачи који се одлуче да возе брзином, која се знатно разликује од просечне брзине саобраћаја, су чешћи учесници саобраћајних незгода него возачи који возе брзином приближној просечној. Доказано је да је брзина један од најчешћих узрока настанка саобраћајних незгода са тешким повређивањем и смртним страдањем.

 

 

А Л К О Х О Л

 

Конзумирање алкохола чак и у малим количинама, повећава ризик за све учеснике у саобраћају да ће бити умешани у саобраћајну незгоду. Не само да алкохол утиче негативно на функције неопходне за безбедно коришћење пута, као што је вид и рефлекс, оно је такође повезано са погрешним расуђивањем које се често повезује са другим рискантним понашањима на путу, као што је прекорачење дозвољене брзине или невезивање сигурносних појасева.

 

 

 

У многим истраживањима која поред саобраћајних стручњака и аналитичара саобраћајних незгода спроводе и представници аутомобилских индустрија преко Euro NCAP и других програма, доказано је да се ризик од повређивања корисника возила у сударима, знатно смањује са везивањем сигурносног појаса.

 

 

ШТАНД УПРАВЕ САОБРАЋАЈНЕ ПОЛИЦИЈЕ НА БЕОГРАДСКОМ САЛОНУ АУТОМОБИЛА

- од 23. марта до 1. априла 2007. године

Од 23.03. до 01.04.2007. године на Београдском салону аутомобила организован је штанд Управе саобраћајне полиције на ком је изложена опрема за рад саобраћајне полиције као и пропагандни материјал коришћен у досадашњим превентивним кампањама. На штанду је организовано и потписивање петиције везане за "Глобалну недељу безбедности саобраћаја". Петицију je потписало 875 грађана.

 

 
>> Назад