Обука и стручно       усавршавање

 

 

 

Република Србија

Министарство унутрашњих

послова

Управа саобраћајне

полиције

 

11070 Нови Београд

Булевар М. Пупина бр. 2

 

Телефон: 011/306-2000

Факс: 011/311-7923

 

 

Почетна страна

Мапа сајта

Контакт

Линкови

Латиница

English

 

  РАДАРСКА КОНТРОЛА САОБРАЋАЈА

 

 

 

Радарски уређаји које припадници саобраћајне полиције користе за мерење

брзини кретања возила на путевима Републике Србије

 

РАДАР је акроним за РАДИО ДЕТЕКЦИЈУ И ДОМЕТ. Ушао је у обичан говор широм света па стога није даље капитализован. Пошто је то најчешће коришћени метод у контролисању брзине, презентоваћемо већину радарских система које користе припадници саобраћајне полиције за мерење брзине кретања возила на путевима у Републици Србији.

 

Осавремењавањем опреме, специјализацијом послова и стручном обуком, очекује се да саобраћајна полиција знатно ефикасније утиче на возаче у смислу одвраћања од чињења прекршаја, ефикасније открива и документује саобраћајне прекршаје. Посебно је значајно ефикасније спречавање и откривање прекршаја у вези са брзином, имајући у виду да су непрописна и неприлагођена брзина непосредни узроци близу једне половине саобраћајних незгода са настрадалим лицима. Савремена опрема у контроли саобраћаја, посебно контроли брзине, повећава ефикасност полицијског утицаја на поштовање саобраћајних прописа. Такође, савремена опрема доприноси законитости, стручности и професионалности саобраћајне полиције, смањује се број притужби и јача поверење грађана у полицију.

 

Систем за мерење брзине кретања возила VASCAR 5000

 

Vascar 5000 је интегрални део система AUTOVISION COMPACT. Намењен је мерењу времена и растојања до контролисаног возила чија се брзина прати. На основу података рачуна средњу брзину кретања тог возила. Подаци се непрестано ажурирају и приказују на линији у дну екрана уређаја AUTOVISION COMPACT. Систем се монтира у возила без посебних полицијских обележја која се уобичајно зову пресретачи. Фотографије и снимци су доказни материјал за учињени прекршај. Систем Vaskar 5000 знатно се разликује од класичних радарских уређаја због специфичне технологије откривања и документовања саобраћајних прекршаја, посебно прекршаја непрописне брзине.

 

Радарски уређај Fama Laser III

 

Саобраћајна полиција у Републици Србији од почетка 2008. године, за контролу брзине кретања возила користи радаре Fama laser III, са најсавременијим технолошким решењима. Ласерски радар Fama laser III ради са ласерским снопом који се налази у инфрацрвеном опсегу (LIDAR) и на овај начин омогућава брзо, тачно, и селективно мерење брзине и удаљености возила са велике раздаљине. Видео снимак или слика возила и возача, измерене вредности брзине и удаљености користе се за: тренутно предочавање учиниоцу прекршаја, накнадно за формирање и процесуирање предмета у прекршајном или кривичном поступку и коначно за архивирање. Једнозначну идентификацију возила и возача омогућује дигитална фотографија из видео снимка или сам видео снимак. Fama Laser III је компактан уређај, малог габарита и тежине, који у себи садржи ласерску мерну јединицу, видео камеру у боји са великом резолуцијом, видеорекордер за снимање и репродукцију виедо снимка, монитор у боји, централну управљачку јединицу и нишан. Саставни део уређаја је преносиви акумулатор за напајање. Мерење брзине помоћу овог уређаја могуће је изван возила и из возила.

 

Радарски уређај Pro Laser III

                        

 

Ласерски радар Pro laser III је универзални уређај који мери удаљеност и брзину кретања возила. Овим радаром циља се у једну тачку, тако да се поуздано може измерити брзина унапред одређеног возила које се креће индивидуално или у колони возила. Pro laser III не користи микроталасни пренос као традиционални радарски системи у саобраћају, већ невидљиве светлосне зраке који имају много вишу фреквенцију. Пошто је таласна дужина ових светлосних таласа много краћа него микроталаса, они лако формирају узак ласерски сноп погодан за идентификацију циља.

 

 

>> Назад